2021.12.07., kedd - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Már a hidat építik az M76-oson

2019. június 05. szerda, 15:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
Balatonszentgyörgynél már építik az új hidat az M76-os gyorsforgalmi úton, amely Zalaegerszeget fogja összekötni az M7-es autópályával Holládnál. Az egyes szakaszokon okos útként is funkcionáló kétszer kétsávos, 40 kilométer hosszúságú út 170 milliárd forintból épül meg a zalai megyeszékhelyt érintő Modern városok program keretében.

Vasúti síneket, közutakat és a Zalát íveli át Balatonszentgyörgynél

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a sajtóbejáráson elmondta, hogy az új híd 365 méter hosszúságú, 44,5 méter fesztávú lesz. Átíveli a vasúti síneket, a két közutat és a Zala folyót. A hídlábak mindegyikére 25 darab betongerendát emelnek be. Ezt a munkát éjjel végzik, a gerendákat Dunaújvárosból vasúton szállítják a helyszínre. Az építkezésről még elmondta, hogy ez idáig 1 millió köbméter földet mozgattak meg, és 500 ezer tonna követ hordtak be az alapba. Az első hídnál 15 méteres töltést készítettek, amely alá geo textíliát terítettek, rá mintegy 14 méter vastagságban földet döngöltek. Erre kerül majd az egy méter vastagságú kőágy, és végül a 15 centiméteres aszfaltréteg. Jelenleg 80 ember dolgozik 50 géppel az 5,6 kilométeres szakaszon. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban adták át a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemét, amelyhez kiegészítő tesztkörnyezetként csatlakozik majd az M76-os gyorsforgalmi út.

Kiss Boglárka, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Zrt. szóvivője hozzátette: hogy ez a csomópont felülről a fel- és a lehajtó ágakkal fél lóhere alakot formáz majd. Funkcióját tekintve Balatonszentgyörgy megközelítését teszi lehetővé az M76-osról. Ahhoz, hogy a csomópont felvezesse a járműveket hídra, töltést kellett építeni. Mint mondta, egy 400 tonnás daruval összesen 229 betongerendát emelnek be a helyükre az év végéig, melyek közül a legnagyobbak 44 méter hosszúságúak. Ezt követi majd a pályalemez kialakítása a műtárgyon. A nyomvonal többi részén még a töltést építik. A kivitelezés az időjárási körülmények ellenére is ütemterv szerint halad. Az M76-os ezen szakasza a tervek szerint 2020 nyarára készül el.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK