2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mesterséges intelligencia az iparban

2022. január 28. péntek, 16:53
Szerző és fotó: Antal Lívia
A ZalaZONE Járműipari Tesztpályán megrendezett mesterséges intelligencia és technológia kiállításon cégek és egyetemek által kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú rendszereket mutattak be. A permetező és meteorológiai drónok, az 5G kapcsolattal vezérelt, robotkarok által végrehajtott alkatrész-összeszerelés mellett egy olyan technológiát is, amely a kéz funkcióját helyettesíti.

Kiállítás a jövő technológiai platforrmjairól

A MouldTech Systems Kft. standjánál

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében úgy vélekedett, hogy a konferenciának helyt adó tesztpálya jó példája a mesterséges intelligencia alkalmazásának az autonóm járművek tesztelése kapcsán. Kiemelte, Magyarország iparának 70 százaléka high-tech szektorba tartozik, amelynek irányítása ma már elképzelhetetlen mesterséges intelligencia nélkül. A kormány az általa elfogadott mesterséges intelligencia stratégiájában meghatározta azon gazdasági, szakmai, műszaki és társadalmi területeket, amelyekben ennek alkalmazására szükség van. Emellett nyolc technológiai platformot hozott létre, többek között az ipar 4.0 stratégiáját, az 5G Koalíciót, valamint az autonóm gépek, drónok technológiájával, továbbá a mesterséges intelligenciával foglalkozó platformokat, amelyek meghatározóak lesznek a következő évtizedekben. Hangsúlyozta, a gazdaság akkor lesz továbbra is fejlődőképes, ha olyan ökoszisztéma épül köré, amely ki tudja szolgálni az ipart.

A Széchenyi István Egyetemről Lévay György és Czeiner Dániel mérnök-informatikusok olyan technológiát fejlesztettek ki, amely a mozgássérültek mindennapjait könnyíti meg. Ezt egy drónnal demonstrálták. Lévay György agyhártyagyulladás következtében elvesztette bal karját és jobb kézfejét. Elmondta, azt az összetett irányítást, amit normál esetben a kéz végez a drón konzoljával annak mozgatása érdekében, azt át tudják tenni a lábra. Cipőjében vannak a szenzorok, amelyek lábfejének mozgását követve utasítják a drónt ezekre a feladatokra. A kéz funkcióját helyettesítő technológiával tudja használni számítógépet.

A BME robotvezérlési megoldása

A kiállításon bemutattak egy mesterséges intelligencia alapú 5G kooperatív robotvezérlési megoldást, amit az Ericsson, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal együttműködése keretében dolgoztak ki. Simon Csaba, a BME professzora elmondta, a folyamat indításakor az egyik robotkarra szerelt, azzal együtt mozgó „szem” (egy sztereó kamera) képét küldte fel az 5G rendszeren belüli felhőbe. Ott egy mesterséges intelligencia alapú szoftvermodul tette lehetővé az alkatrészek kezelését. Az így azonosított alkatrészek mozgatását és összeszerelését végrehajtó robotvezérlés valós idejű kapcsolaton keresztül történt.

A rendezvényen a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. is bemutatkozott permetező és meteorológiai drónjaival, amelyek kifejlesztésében a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetével működik együtt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK