2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

METRANS konténerterminál épül Zalaegerszegen

2021. szeptember 09. csütörtök, 16:17
Szerző és fotó: Antal Lívia
A kormány célja, hogy az új világgazdasági kapacitásokból minél több kerüljön Magyarországra, hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a német HHLA (Hamburger Hafen und Logistik AG) konszern METRANS csoportjának Zalaegerszegen felépítendő vasúti logisztikai terminálja alapkőletételi ünnepségén.

Az adriai korridor fő csomópontja lesz

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a kormány járványra adott gazdaságpolitikai válasza lehetővé teszi, hogy az év végére a gazdasági növekedés elérje az 5,5 százalékot. Mint mondta, a világban uralkodó baloldali közgazdasági gondolkodásmódot mellőzve olyan gazdaságpolitikai intézkedéseket hoztak, melyeknek az volt a célja, hogy az emberek ne veszítsék el munkahelyeiket, és a vállalatok ne kényszerüljenek elbocsátásokra és kapacitásiak leépítésére. Ehelyett reális esélyt teremtettek arra, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon. Kifejtette, ehhez azonban kemény, beruházásokért folyó versenyeket kell nyerniük a nemzetközi gazdasági térben. A sikeres beruházási ösztönzésnek egyik alapfeltétele, hogy az ország jó logisztikai adottságokkal rendelkezzen, ami a vállalatok versenyképes termelésében rendkívül fontos szerepet játszik. A tengerentúli forgalmat lebonyolító vállalatok beruházási helyszíneinek kiválasztásnál is lényeges szempont, hogy a menetrendszerinti kikötőkhöz legyen egy vasúti konténerterminál, szögezte le. Magyarországon jelenleg két ilyen létesítmény működik, de csak Budapesten. A zalaegerszegi beruházás jelentősége az, hogy nagymértékben javítja majd Nyugat-Magyarország logisztikai feltételrendszerét, amellyel beruházásvonzó képessége is magasabb szintre kerül.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a zalaegerszegi METRANS konténerterminál mintegy 16 milliárd forintból épül fel, amelyben 4 milliárd forint a magyar kormány által nyújtott beruházás-ösztönzési támogatás. Jelenleg 14 Metrans-vonat közlekedik naponta a zalai megyeszékhelyen át, melynek száma jelentősen megnő a 2023-ban induló működés után. Kiemelte, Zalaegerszeg nagy jelentőségű csomóponttá válik, az adriai-kikötők felé és az onnan érkező vonatok szállítmányainak összeállítását és szétrakását fogják végezni a konténerterminálban.

Angela Titzrath, a HHLA elnöke arról beszélt, hogy METRANS leányvállalatuk idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját. 1981-ben még csak heti két vonattal, jelenleg heti 550 vonattal szolgálja ki az áruszállítási igényeket számos európai országban. Jelezte, hogy első magyarországi konténertermináljukat 2017-ben nyitották meg Budapesten. Az elmúlt évek dinamikus növekedése alapján döntöttek úgy, hogy egy újabb logisztikai terminált létesítenek, ezúttal Zalaegerszegen. Ez a beruházás különösen fontos számukra, nemcsak a trieszti tengeri kikötővel való kapcsolat, hanem a délkelet-európai áruforgalom bővülése miatt is.

Kiss Péter, a METRANS csoport elnök-vezérigazgatója azt mondta, arra számítanak, hogy az adriai korridor kiemelt kereskedelmi útvonallá válik a következő években, és ebben Zalaegerszegnek kulcsszerepe lesz. A beruházással 120 új munkahely jön létre a zalai megyeszékhelyen.

A konténerterminál első, jelképes sínszakaszát (a fotón jobbról) Angela Titzrath, a HHLA elnöke; Kiss Péter, a METRANS csoport elnök-vezérigazgatója; Nagy László, a METRANS Konténer Kft. ügyvezetője; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere helyezték el közösen a helyszínen, szeptember 9-én.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK