2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Minőség, innováció, környezetvédelem

2022. december 29. csütörtök, 17:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Szabadics Építőipari Zrt. minden projektjével az épített környezetet alakítja országszerte. A zalai vállalatot megbízásai nagy része Zalaegerszeghez köti, ahol a mély- és magasépítés terén szintén változatos kivitelezésekben vesz részt. Gondoljunk csak a ZalaZONE Ipari Park bástyát formáló irodaépületére, amelyben ugyancsak a minőség és az innováció iránti elkötelezettségük mutatkozik meg. Milyen évet zárnak a megyeszékhelyi beruházásaik tekintetében? – Kovács Tamást, a Szabadics Zrt. elnökét kérdeztük.

A Szabadics Építőipari Zrt. kivitelezéseiben

A ZalaZone irodaépülete

– Mit jelent a vállalat életében, hogy kezdetektől fogva részt vesznek a ZalaZONE Ipari Park fejlesztésében?  
– Nagy büszkeséget jelent, hogy kezdve az önvezető autók tesztpályájának kiépítésben, most pedig a harcjárműgyár off-road próbapályájának kivitelezésének részesei lehetünk. A büszkeség mellett hatalmas felelősség is, hogy egy modern haditechnikai üzem megvalósításának részesei vagyunk. Azokon a felületeken, amelyeket építünk, harckocsikat fognak majd tesztelni, ezáltal pedig részesei lehettünk az ország védelmi képességeinek javításában.

– A ZalaZONE szeptemberben átadott irodaépületét az innováció fellegváraként jegyzik. Mit fűzne ehhez?
– Ez valóban egy egyedi, modern épület, mind formájában, mind technológiájában. Munkatársaimnak az építkezés során folyamatosan kihívást jelentett, hogy a különböző beton- és üvegfelületeket hogyan tudják majd egymáshoz illeszteni, úgy, hogy az a végén mind kinézetében, mind használhatóságában egy egységes egészet képezzen. Ez sikerült, és jó érzés, most látni, hogy azok az emberek, akik az ipari park fejlődéséért dolgoznak, jó munkakörülmények között végezhetik alkotó munkájukat.

Az off-road pálya egyik eleme a belga-út

– Elkészült a Rheinmetall épülete is, amely mellett egymás után nőnek ki a földből a harcjárműgyár off-road pályájának elemei. Milyen modulok kivitelezésén dolgoztak az idén?
– A pálya elemei a lőcsatorna kivételével év végére el fognak készülni. Ezek az elkészült járművek tesztelésére szolgáló eszközök, köztük különböző útfelületek, vizes medencék. Számomra a leglátványosabb a belga-út, ahol több mint 80 ezer bazalt kockakövet raktunk le különböző magasságokban, annak érdekében, hogy a sziklákon való menetelt lehessen szimulálni vele. Szintén monumentális építmény a föld alatti több száz méter hosszú lőcsatorna, amiben a föld alatt tudnak járművek közlekedni. Ennek megvalósításán még dolgoznak kollégáim.

– A Kovács Károly Városépítő Program révén tevékenységük szinte az egész megyeszékhelyre kiterjed. Utak, járdák, parkolók újulnak meg sorra kezük munkája alatt.
– Az utak, járdák, játszóterek mindennapi életünk szerves részét képezik. Zalaegerszegen egy hároméves keretszerződés keretében valósítjuk meg azon közterületek rekonstrukcióját, amelyeket az önkormányzat megterveztet és megrendel. Az esetek többségében komplett közműfelújítások is történnek, annak érdekében, hogy a következő években valóban ne kelljen hozzányúlni az infrastruktúrához és a gyalogosan, vagy járművel közlekedők gondtalanul, akadályoztatás nélkül élvezhessék a közlekedést, a mindennapokat.
Szintén idén adták át Zalaegerszegen a keleti vízbázist, amelynek rekonstrukcióját folyamatos üzemeltetése alatt hajtottuk végre. A korszerű és környezetbarát közüzemi vízellátó rendszerek kiépítése szorosan összefügg a környezetvédelemmel, amely cégünk küldetését tekintve kiemelt feladat. Nem csupán arra törekedünk, hogy az általunk elvégzett munka műszakilag kifogástalan legyen, hanem arra is, hogy a kivitelezés közben a lehető legkevésbé terheljük környezetünket.

Légi felvétel a még épülő keleti vízbázisról

– Hogyan értékeli az évet? Milyen feladatok várják Önöket a következő évben?
– Egy hektikusan változó gazdasági környezetet hozott számunkra a 2022-es év, amelyben nehéz volt a tervezés. Még tavaszszal, közvetlenül a háború kitörése után egekbe szöktek a vasbetonárak, nyáron az üzemanyagok ára szállt el, év végére a betonnal voltak problémák, az euró pedig szinte egész évben gondot okozott. Az ilyen gyorsan mozgó világban sokkal nagyobb odafigyeléssel, sokkal nagyobb körültekintéssel kell az üzletet működtetni, mivel egy-egy rossz döntés romba döntheti hoszszú hónapok munkáját. Emellett érzékelni kellett a kollégáinkra nehezedő inflációs terheket is, amitől szenvedtek, nekünk intézkedéseket kellett hozni, hogy a legnehezebb körülmények között lévőket megsegítsük. Ez kihívás a jövő évre is, ezért igyekszünk olyan bérfejlesztést biztosítani, olyan struktúrában, ami a leginkább rászorulókat támogatja.
Számunkra legnagyobb kihívás, hogy folyamatosan munkát tudjunk biztosítani szakembereinknek, ezért dolgozunk most is, hogy jövő év végére is elmondhassuk, hogy olyan projektek megvalósításán dolgozunk, ami megélhetést biztosít a résztvevőknek és büszkeséget a megvalósítóknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK