2022.05.18., szerda - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Monarchiabeli pogácsát gyártanak majd

2019. szeptember 16. hétfő, 17:13
Szerző és fotó: Antal Lívia
Felépült a Zalaco Sütőipari Zrt. második csarnoka az északi ipari parkban. A csomagolt, fagyaszott pékárut és cukrásztermékeket előállító új üzem 4 milliárdos beruházásához a magyar kormány 836 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott, a cég pedig 150 új munkahely megteremtését vállalta.

A Zalaco Sütőipari Zrt. új üzemcsarnokában

Mindezt Szijjártó Péter (1. kép) külgazdasági és külügyminiszter jelezte köszöntőjében az új üzem átadásán, kiemelve azt, hogy a 145 ezer embert foglalkoztató magyar élelmiszergazdaság tavaly is 7 százalékkal növelte teljesítményét. Az idei év első hét hónapjában már 10 százalékkal növelte termelési értékét, ami meghaladja a 2000 milliárd forintot. Kitért arra, hogy az autóiparral, az elektronikával és az információs technikával szemben az élelmiszeripar területén történik a legfolyamatosabb innováció, hiszen a vállalatokat a minőségi és élelmiszerbiztonsági előírások állandó megújulásra késztetik. A modern technológiák alkalmazása ösztönözte a Zalaco Zrt.-t is a beruházásra, amellyel gyártókapacitását háromszorosára növeli.

A külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy a világgazdaság jelenleg a negyedik modern kori ipari forradalmon megy keresztül, és a magyar gazdaság is a dimenzióváltás állapotában van, amikor az egyszerű termelésből a legmodernebb technológiát felhasználó gazdaság megvalósítása felé halad. A magyar gazdaság rendkívüli megújuláson ment keresztül, csak néhány lépésre vagyunk a teljes foglakoztatástól, és az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a legmagasabb a gazdasági növekedés, ami meghaladja az 5 százalékot. Az ország éves szinten 100 milliárd euró felett tud exportálni, fejtette ki.

A zalai gazdasági adatokra kitérve elmondta: 2010-ben még 12,6 százalék volt a munkanélküliség, ami mára 2,5 százalékra csökkent. Az idei esztendő első negyedévben összesen 13 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg a zalai vállalkozások. A féléves adat 41 százalékos növekedést mutat, ami messze meghaladja az országos átlag 26 százalékot. A Nemzeti Befektetési Ügynökségen jelenleg hét nagyobb beruházási szándékról folynak tárgyalások. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság növekedéséhez a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpálya is hozzájárul, ahol egymásnak adják a kilincset a nagy nemzetközi autógyártók. Jövő nyárra pedig elkészül az M76-os gyorsforgalmi út első üteme.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy a 2014 októberében felálló új városvezetés és közgyűlés a gazdaságfejlesztésre koncentrált, melynek eredményeként 4000 új munkahely jött létre az elmúlt öt évben. Ma már munkaerő-hiányról beszélhetnek a városban, melynek kezelésére 600 millió forintos kormányzati támogatásból építették meg a munkáshotelt. A város gazdasági fejlődésében az épülő duális szakképző központ, a már elkészült innovációs és tudásközpontot, a bővülő inkubátorház, nemkülönben járműipari tesztpálya jelentős szereppel bír. Végül azt hangsúlyozta, hogy a Zalaco olyan márkajelzés, ami messzire viszi Zala és Zalaegerszeg hírnevét.

Berta László, a Zalaco vezérigazgatója elmondta, az új üzemcsarnokban évi 100 millió pogácsát, igazi monarchiabeli terméket fognak gyártani, ami kiterjedtebb exportot tesz lehetővé számukra. Jelenleg is szállítanak pogácsát Horvátországba és Szerbiába, de cél, hogy Szlovéniát és Ausztriát is elérjék.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK