2022.12.03., szombat - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Munkahely-megőrzés bértámogatással

2020. május 31. vasárnap, 17:40
Szerző és fotó: Antal Lívia
A gazdaságvédelmi akcióterv kiemelt célja a magyar emberek munkahelyeinek védelme, valamint új munkahelyek teremtése, fogalmazott az innovációs és technológiai miniszter zalaegerszegi látogatása során azon a sajtótájékoztatón, melyen két zalai cég képviselőjének adott át munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot.

Zalában eddig 5100 munkavállaló után nyújtott támogatást az állam

Balaicz Zoltán, Vigh László, Molnár Gábor (Mould Tech Kft.), dr. Palkovics László, valamint Berta Péter, Tóth Zoltán és Göltl Viktor (WHC Kft.)

Dr. Palkovics László elöljáróban elmondta, hogy Magyarország 2019-ben 5 százalékos gazdasági növekedést ért el, megszerezve Európában az első helyet. A munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra csökkent. Minden jel arra mutatott, hogy ez a tendencia folytatódik idén, de februárban elindult koronavírus-járvány, amely negatív hatást gyakorolt az egészségre, a társadalomra és a gazdaságra. A kormány gyors reagálásával azonban gátat vetett a vírus gyors terjedésének, ami mellett legfontosabb ügynek kezelte a munkahelyek megtartását. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként bevezették a „kurzarbeit” támogatást, amit mostanáig 137 ezer dolgozó után igényeltek a munkáltatók, akik az elbocsátás helyett a csökkentett munkaidejű foglalkoztatás mellett döntöttek. Mint mondta, a kutatással és innovációval is foglalkozó cégek fejlesztései teszik majd erősebbé, és versenyképessé a magyar gazdaságot a járvány okozta válság után. Ezért célzott bértámogatási programot indítottak, melyre 13 ezer kérelem érkezett be, amelyből 7500-at már elbíráltak. Zala megyében eddig 5100 munkavállalónak segített a kormány munkahelyének megőrzésében, ebből 14 kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozik.

Azok a cégek, amelyek vállalják dolgozóik megtartását, sőt beruházásokba, fejlesztésekbe is kezdenek, munkahelyteremtő bértámogatási programra pályázhatnak. Ez 80 milliárd forintos keretösszegű program, amellyel mintegy 70 ezer ember munkába állását segíthetik az országban. A cégeknek legalább 9 hónapig kell foglalkoztatni az új dolgozót, melyből 6 hónapra bértámogatást kapnak az államtól. Ezt a támogatási formát már 3280 munkavállaló után igényelték. A kormány emellett 100 százalékos támogatottsággal informatikai képzést indított, melyre 62 ezren jelentkeztek. A munkahelyek megtartását, létrehozását szolgáló programokkal mostanáig mintegy 1,1 millió embernek segítettek az országban. Köztük csak kis létszámban szerepelnek a munkanélküliek, akik segélyt kapnak.

Végül azt hangsúlyozta, a magyar gazdaság általános megítélése alapvetően pozitív. Az IMF szerint legkevesbé érinti a válság az Európai Unióban, ami a tavalyi 5 százalékos gazdasági növekedésnek is köszönhető. 

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kiemelte, hogy a kormány időben meghozott intézkedéseinek köszönhetően más országokkal szemben hazánkban nem kellett leállítani teljesen a gazdaságot. Ma Magyarország Európa egyik legdinamikusabb fejlődő országa, ami magával hozza, hogy a világválság ellenére pozitív tartományban tud maradni a gazdasági fejlődés idén is.   

Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a munkanap Budapesten kezdődött, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a Flex zalaegerszegi üzemének félmilliárd forintos eszközfejlesztéséhez közel 300 millió forintos támogatást nyújt az állam. Méltatta, hogy a Mould Tech Kft. a kezdetektől fogva motorja a helyi felsőoktatáshoz, a duális képzéshez, valamint a járműipari tesztpályához kapcsolódó kutatás-fejlesztési és innovációs programoknak. A WHC Kft. a városban jelentkező munkaerőigény kezelésében tölt be fontos szerepet, így részben nekik is köszönhető, hogy a 600 milliós beruházásban megépült munkáshotel lakóira lelt.

A szerszámfejlesztésekkel és -gyártással foglalkozó Mould Tech Kft. 20 dolgozóra 14,5 millió forint, a munkaerő-kölcsönző WHC Kft. 109 dolgozóra 16 millió forint munkahelyvédelmi bértámogatást kapott. A sajtótájékoztatón a két cég ügyvezetői, Molnár Gábor (2. kép) valamint Berta Péter (3. kép) vették át az erről szóló okiratot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK