2021.10.24., vasárnap - SalamonZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Naperőmű létesül Zalaegerszegen

2019. március 03. vasárnap, 10:49
Szerző és fotó: Antal Lívia
Naperőmű létesül Zalaegerszegen 300 millió forintos költséggel az északi ipari parkban a tesztpálya mögötti területen. A megyeszékhelyi egyike annak a 21-nek, melyeket uniós társfinanszírozással a MVM Zöld Generáció Kft. épít az E.ON észak-dunántúli engedélyezési területén.

Jakab Gergő pályázati szakreferens, Balaicz Zoltán és Vigh László

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, hogy a 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőmű létesítéséhez másfél hektáros önkormányzati területet biztosítottak. Mint mondta, ez nem Zalaegerszeg naperőműve lesz, mivel ez a zöldáram-termelés elősegítését szolgáló országos projekt része. A város számára a terület hosszú távú bérlése, valamint a befizetendő helyi iparűzési adó jelenti majd ennek hozadékát. De nem ez lesz az egyetlen, hiszen az ELENA programban a város déli részén, egy háromhektáros területen létesülhet naperőmű, illetve épületeket érintő energetikai beruházások is megvalósulhatnak.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy a járműipari tesztpálya épületeinek villamos energia ellátását is napelemek biztosítják majd. Ennek kapcsán megemlítette, hogy az épülő M76-os gyorsforgalmi úton is lesznek napelemek az elektromos járművek menet közbeni töltéséhez. A környezetterhelés tekintetében fontosnak nevezte, hogy a város valamennyi középülete megújuló energiaforrással (napelemmel) legyen ellátva.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK