2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ne épüljön húszévente egy újabb domb!

2018. július 13. péntek, 18:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
A város által termelt kommunális hulladékot dolgozza fel új eljárásokkal a Zalaegerszegen létesített hulladékválogató üzem. A 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. kutatásfejlesztési projektjének célja a lerakóba kerülő hulladék mennyiségének minimalizálása, hangzott el az 1,4 milliárd forintból megépített üzem átadásán.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében kiemelte, hogy a kormány által meghatározott gazdasági stratégia legfontosabb eleme a magyar tulajdonú vállalatok hatékonyságának növelése. A két zalai vállalat „unikális” fejlesztését éppen ezért támogatták, ami mintapéldája a kormány elkövetkező időszakra vonatkozó iparpolitikájának.

A hulladékválogatók új generációja Zalaegerszegen

A beruházással kapcsolatban szóba hozta a fenntarthatóságot, amelynek egyik fontos kérdése, milyen környezetben fogunk élni illetve mit kezdünk azzal a hulladékkal, ami keletkezik. Elsőként azt kell elérni, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, melynek eszköze tudatosítás és szabályozás lehet. Továbbá növelni kell az újrahasznosítást, és csökkenteni a lerakást azáltal, hogy a nem újrahasznosító hulladékot az energiatermelésben hasznosítsák. Mint mondta, a meglévő hulladéklerakók felszámolása tekintetében még nincsenek jó módszerek, de ezt az iparágat is kísérő innovációs környezet megoldásokat fog találni erre. Az innovatív hulladékgazdálkodást szolgáló kezdeményezéseké a jövő, mert a 2021–2027 között támogatási időszakban az Európai Unió több forrást szán az innovációra és a fenntartható, élhető környezetre.

Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár úgy vélekedett, hogy olyan sok a lerakott hulladék, amellyel még ma kell kezdeni valamit. E cselekvés első lépcsője a zalaegerszegi hulladékválogató üzem, ahol az innováció, a technológiai fejlesztés és a fenntarthatóság egyaránt egyesül.

A keletkezett hulladék mennyisége lakosonként három liter naponta a Földön. Ez a zalaegerszegiek tekintetében éves szinten 16 ezer köbméter. Ezt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondta, aki gratulált a két zalai vállalkozásnak a korszerű hulladék-feldolgozó rendszer kifejlesztéséért.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere az ökováros programról beszélt, melynek részeként helyet kap az oktatásban a környezettudatos magatartásra való nevelés. Szólt arról is, hogy a város élen jár a biogáz hasznosításban, az alternatív energiák használatában, mely folyamatba jól illik a hulladékválogató üzem építése.

A 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. a hulladékválogató üzem felépítéséhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán 506 millió forintos támogatást nyert, a fennmaradó összeget önerőből finanszírozták, ismertette Nagy Zoltán, a kft. ügyvezető igazgatója. Az építkezési területet Zalaegerszeg városa biztosította a búslakpusztai hulladékkezelő telep közelében. A tervezéskor arra törekedtek, hogy a lehető legegyszerűbb és legkisebb energiával működő rendszert hozzák létre. Kifejlesztettek négy új berendezést, amelyek közül az egyedülálló technikai megoldásokat tartalmazó 5F szeparátort (KLME) nemzetközi szabadalom védi.  

Az új üzemben a kommunális hulladék mechanikai feldolgozása történik, mely által csökken a lerakó terhelése és növekszik a városban a vegyes gyűjtésű települési hulladékból származó újrahasznosítható anyagok mennyisége. A projektben résztvevő egyetemek és szakemberek legfőbb célként a zéró hulladék koncepció megvalósítását tűzték ki. Kidolgoztak már több konstrukciót a nem újrahasznosítható anyagok energetikai úton (áram és hő.) történő hasznosítására, így még idén felépül az a mintaüzem, ahol tesztelni tudják az RDF másod-tüzelőanyag feldolgozást.

Cél, hogy a város által termelt szemétből ne épüljön húszévente egy újabb domb, az utókor számára egy tiszta, élhető környezet hagyjunk hátra, hangsúlyozta végül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK