2024.02.26., hétfő - Géza, VandaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Önvezető autókhoz végez kutatásokat a ZalaZONE-on a győri Széchenyi-egyetem

2022. szeptember 26. hétfő, 11:36
Hirdetés
A győri Széchenyi István Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja (FIEK) 2016-ban kezdte meg működését, az azóta eltelt időben pedig jelentős tudományos eredmények születtek különböző kutatási területeken a központ gondozásában. A FIEK kiemelt célja, hogy a környékbeli nagyvállalatok, elsősorban az Audi Hungaria segítségével a helyi és régiós kis-és középvállalkozások nemzetközi versenyképességét segítse elő.

A központ szorosan kapcsolódik a járműiparhoz, jelenleg több olyan kutatás-fejlesztési projekt is fut, melynek középpontjában az innovatív járműipari megoldások állnak. Az önálló kutatási egységeként működő Járműipari Kutatóközpontban több olyan munkacsoport is tevékenykedik, amely autonóm járművek tesztelésével kapcsolatos kutatásokat végez az egyetemen, illetve a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari próbapályán. A nem is olyan távoli jövőben egyre több önvezető autóval találkozhatunk majd a közúti forgalomban, utasként és gyalogosként egyaránt. Hogy ez mikor következik be, az nagymértékben függ az olyan fókuszú kutatásoktól, melyhez hasonlókat a széchenyis hallgatók is végeznek a tesztpályán, és annak speciális részein.

Az önvezető járművek üzemeltetéséhez szükséges autonóm közlekedési rendszerek vizsgálatára a ZalaZONE-on belül kialakításra kerülő Radar és Szenzor Tesztelési Centrum lehet a legjobb megoldás. Itt tökéletesíthetők az autonóm közlekedési rendszerek egyes elemei, például a radarok és egyéb szenzorok. A létrejövő új szolgáltatási terület és labor nemcsak a szoros értelemben vett járműipari cégek, hanem az önvezető mobilitás egyéb szektoraiban működő, például telekommunikációval, közlekedési infrastruktúra fejlesztésével foglalkozó vállalatok számára is ígéretes lehet.

A fejlesztés a Széchenyi István Egyetem és a 3B HUNGARIA Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. konzorciumában, az „Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat-magyarországi régióban a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva” című, GINOP-2.3.4-15-2020-00009 azonosító számú projekt keretében valósul meg. A projekt összköltsége 1,728 milliárd Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 1,599 milliárd Ft.

 

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK