2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Orbán: az állam fejlesztőként is jelen legyen

2022. március 26. szombat, 17:30
Szerző és fotó: Antal Lívia
A járműipar fejlesztésével komplett stratégiai tervük van, így remélhetőleg az egész európai gazdaságot most újrarendező nemzetközi politikai események nem teszik lehetetlenné az újabb és újabb fejlesztési fázisok megvalósítását, fogalmazott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpálya átadásán.

Átadták a járműipari tesztpályát és a harcjárműgyár épületét

Orbán Viktor miniszterelnök a járműipari tesztpálya átadásán

Mint mondta, „fantasztikus dolgok vannak előttünk, óriási dolgok formálódnak.” A magyar ipar fejlesztésében óriási szerepet játszik a járműipar, amely 2010-ben 80 ezer, most 150 ezer családnak ad megélhetést. Kiemelte, ilyen nagy és nehéz utat kevés európai ország tett meg, mint hazánk, amit az elmúlt 12 évben a több mint 10 százalékos munkanélküliségből egy teljes foglalkoztatást nyújtó gazdaságba sikerült tenni. Ez nem ment volna a dolgozni akaró magyarok hátországa nélkül. A járműgyártás tekintetében is igaz ez, ezért reméli, hogy a világ járműiparának jövőjét meghatározó nagy horderejű technológiai kérdések megválaszolásában a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya segít majd. A miniszterelnök kiemelte, a tesztpálya létesítésének ötletével óriási kockázatot vállalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, mert az esetleges sikertelenség nemcsak ezt a projektet diszkriminálta volna, hanem az állam szerepfelfogását is. A magyar emberek elvárása ugyanis az, hogy az állam ne csak szabályozóként, de fejlesztőként is jelen legyen. Érdemes tehát nagy fejlesztéseket elindítani állami forrásból, mert a siker nagy fellendülést hoz, ami a GDP, a nemzeti össztermék jelentős növekedésében is megnyilvánul majd.

Mint fogalmazott, nem élünk könnyű időket. Újratervezés alatt áll egész Európa, hiszen a második világháború óta nem látott méretű háború zajlik Ukrajnában. „Mi magyarok pontosan tudjuk, mi a kockázata egy háborúnak. Pontosan tudjuk azt is, hogyan kell felelősségteljesen viselkedni egy ilyen helyzetben, pontosan tudjuk, mi a magyar érdek, amitől egy jottányit sem térünk el. Ez nem a kezdők, a dilettánsok ideje. Ez a higgadtság, a nyugalom, a megfontoltság időszaka, amin nem csupán a békénk és biztonságunk, hanem az ország jövőbeni fejlődésének lehetősége is múlik”, szögezte le Orbán Viktor.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) volt elnöke, az ENSZ főtitkárának közúti közlekedésbiztonságért felelős különmegbízottja arról beszélt, hogy világszerte évente 1,3 millió ember hal meg az utakon, és 15 milliónál többen sérülnek meg tartós egészségkárosodást szenvedve. A zalaegerszegi tesztpálya azonban lehetőséget ad arra, hogy új biztonsági technológiákat fejlesszenek és teszteljenek, amivel Európa és a világ közlekedésbiztonságának javulásához járulnak hozzá.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, a járműipari tesztpálya miniszteri biztosa jelentette készre a 265 hektáron 45 milliárd forintból felépített ZalaZONE-t, ami, ahogy fogalmazott, mágnesként vonzza a befektetőket Zalaegerszegre. Mint mondta, fejlesztőközpontot épít az osztrák AVL, a TÜV Rheinland akkumulátorok kísérleti központját hozza létre, a Bosch pedig 10 milliárd forintos fejlesztést jelentett be. A tesztpályához tesztút is kapcsolódik majd, az épülő M76-os gyorsforgalmi út 10 kilométeres szakaszát alakítják ki erre a célra.

Az átadási ünnepség résztvevői a Rheinmetall harcjárműgyárában

Aznap a Rheinmetall Lynx harcjárműgyára elkészült épületét és moduljait is átadták. Orbán Viktor itt úgy fogalmazott, a magyarok pontosan tudják, hogy az a legjobb háború, amelyet sikerül elkerülni. „Bismarcktól tanultuk még a 19. század végén, hogy minél erősebbek vagyunk, annál kisebb az esély a háborúra. A vaskancellárnak igaza volt: minél erősebbek vagyunk, annál kisebb az esély, hogy belekeveredünk egy háborúba,”  tette hozzá.

A harcjárműgyárral kapcsolatban azt mondta, ez a magyar hadsereg új mércéje, mert „olyan jó katonák kellenek, mint amilyen jók az eszközeink”. „Német barátaikkal” ezért nemcsak a fejlesztésekben, hanem a legjobb mérnökök és szakmunkások képzésében is együtt kívánnak működni. A kormányfő hangsúlyozta, a biztonság lesz ebben az évtizedben a legfontosabb, ezért az a feladat, hogy egy Magyarországot megvédeni képes, a magyar érdekeknek érvényt szerezni tudó, bármikor bevethető haderő álljon rendelkezésre.

Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke felidézte, hogy három és fél évvel ezelőtt tárgyaltak először a magyar kormánnyal, és „nagyon világos struktúrák körvonalazódtak”. A miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseken leszögezték, hogy „meg kell védeni népeinket, országainkat, és ehhez védelmi képességre van szükség és nemzeti szuverenitásra”. Az együttműködés eredményeként létesült a Rheinmetall zalaegerszegi gyára, ahol három hónap múlva elkezdik a világ legmodernebb katonai gyalogsági páncélos járművének gyártását.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK