2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Országos vadásznap a Sohollári-völgyben

2020. augusztus 29. szombat, 18:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az országos vadásznapnak és a zalai vadászati évadnyitónak adott helyet a Sohollári-völgy augusztus 29-én. A rendezvény nyitó ünnepségén a hazai vadásztársadalmat érintő aktualitásokról, valamint a 2021-es vadászati világkiállításról esett szó, amit 50 év után ismét hazánk rendezhet meg.

Ősszel új rendeletek lépnek életbe

A 28. országos vadásznap és ezen belül a zalai vadászok immár 30. évadnyitó rendezvénye Hubertus misével kezdődött, amit ezúttal is dr. Márfi Gyula, nyugalmazott veszprémi érsek celebrált a kápolna előtt. Az ünnepség a rendezvénysátorban folytatódott, ahol dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes első felszólalóként többek között a fegyvertatásról, a vadászati törvény rendbetételéről beszélt. Ennek kapcsán jelezte, hogy az Európai Bizottság (EB) a terrorizmusveszélyre való hivatkozással egy életidegen, bürokratikus fegyverszabályozást kívánt ráerőltetni a magyar vadászokra, sportlövőkre és fegyvergyűjtőkre. Sikerült megtartani a magyar szabályozást, ugyanis a rendőrség saját adatbázisa alapján el tudja végezni az engedélyek ötévenkénti felülbírálatát, egyúttal fényt deríthet a fegyverekkel való visszaélésékre is. 

Dr. Semjén Zsolt kijelentette, Európa egyik legjobbja a magyar vadászati törvény, amelynek részeként még az ősszel új rendeletet hoznak a vadkár rendezéséről. Szóba hozta, hogy az afrikai sertéspestis mellett a koronavírus is komoly károkat okoz a magyar vadgazdálkodásban. Az utóbbi az őszi gímszarvasbika vadászati szezonra is hatással lesz. A külföldi vadászok a magyar határ szeptember elsejei újbóli lezárása, illetve saját országuk szabályozása miatt nem tudnak jönni. A bevételkiesést kompenzálva a vadgazdálkodás továbbra is megkapja azokat az adókedvezményeket, amelyeket a turizmus és a mezőgazdaság.

Dr. Nagy István agrárminiszter többek között arról beszélt, hogy ősszel jelenik meg a hatósági trófeabírálat enyhítéséről szóló rendelet, amellyel a vadgazdálkodók a minőségi mellett a mennyiségi gazdálkodást is hatékonyabban valósíthatják meg.

Kovács Zoltán, a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos az 55 milliárd forintos költségvetésű, a Hungexpón tartandó rendezvényről beszélt. Mint mondta, a világ bármely táján megállná a helyét. Bizonyítéka lesz annak, hogy a magyar vadászok 50 évvel az 1971-es világkiállítás után ugyanúgy elkötelezettek a természet szeretete iránt. Ő is tett egy bejelentést, miszerint megalakították a Magyar Vizslák Világszövetségét.

Dr. Semjén Zsolt jobbról, balról Rosta Gyula és dr. Jámbor László

Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke is köszöntötte a jelenlévőket az ünnepségen, melyen kitüntetéseket is átadtak, köztük két zalai szakemberenek. Rosta Gyula, a Sohollári-völgyet üzemeltető Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója a Vadászkamara Aranyérme kitüntetésben, míg Hopp Tamás, a vállalat nyugalmazott erdészeti igazgatója a Magyar Nemzeti Vadászrend kitüntetésben részesült. Az országos vadásznap az új vadászok fogadalomtételével zárult, akiket dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem professzora avatott fel.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK