2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Képzéssel orvosolni a munkaerőhiányt

2016. szeptember 28. szerda, 20:39
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Közel negyven helyi vállalkozás, képzőintézmény és civil szervezet csatlakozott már a Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktumhoz, melynek ünnepélyes megalakulását a város dísztermében tartották.

Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy foglalkoztatás-bővítési törekvéseik hatására 2015-ben 1800 új munkahely jött létre a városban, idén pedig ezer új álláshellyel számolhatnak. A javuló tendenciát jelzi, hogy az augusztusban Zalaegerszegen mindössze 1107-en kerestek állást, ami 2,8 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg. Ez egyben nehézséget jelent a tekintetben, hogy a városban és a megyében nagyon komoly munkaerőhiánnyal kell szembenézni. A megoldás érdekében a megyei kormányhivatallal együttműködve 18 pontból álló csomagot dolgoztak ki.

Ebben a város vállalja, hogy 50 millió forintot biztosít költségvetésében szakképzési ösztöndíjra. Az a fiatal, aki valamely zalaegerszegi középfokú oktatási intézményben, hiányszakmában tanul és jól is teljesít, bárhonnét érkezzen az országból, havi 30 ezer forintban részesül. Ez állami ösztöndíjjal kiegészülve akár havi 60 ezer forint is lehet. Abban bíznak, hogy ezáltal jelentősen megnő a helyi középiskolákban tanulók száma.

Megalakult a Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktum

Dr. Sifter Rózsa, Balaicz Zoltán, Mazzag Ferenc és Aladi Gusztáv aláírják a megállapodást

Az önkormányzat ugyanakkor a Befektetés a jövőben ösztöndíjjal a helyi egyetemek hallgatói létszámának növekedését is segíteni kívánja. A polgármester megemlítette azt is, hogy 80 millió forintot különítettek el a volt ZÁÉV munkásszálló újbóli megnyitására szükség esetén.

Mint fogalmazott, szintén a munkaerőhiány megoldását szolgálja az a vállalkozások igényeire alapuló foglalkoztatás-fejlesztési program, melynek megvalósítására 934 millió forint uniós támogatást nyert a város a TOP programban. A Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktum keretén belül megvalósított képzésekkel, átképzésekkel kívánják segíteni a munkapiacra való visszajutást az ügyfelek számára, ami a teljes foglalkoztatottság eléréséhez is hozzájárul.

A paktum részeként hozták létre a Zalaegerszegi Fejlesztési Irodát a Deák téren. Az iroda munkatársai többek között adatbázist készítenek arról, hogy a helyi vállalkozások milyen fejlesztéseket terveznek, melyek megvalósulásához az önkormányzat a vállalkozói alapon keresztül nyújthat segítséget. A polgármester jelezte, a Modern Városok Program keretében még 2,5 milliárd forintos támogatást várnak infrastrukturális fejlesztésekre, ebből mintegy fél milliárd forintot átcsoportosítanak a vállalkozói alapba.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott a szakképzett munkaerő fontosságát emelte ki. Úgy vélekedett, a foglalkoztatási paktum olyan folyamatot indít el, mely által javul a megye foglalkoztatási helyzete, és gazdasági növekedés következik be.

Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt hangsúlyozta, hogy a képzésekkel, átképzésekkel olyan szakmákat kell adni az érintettek kezébe, melyek a vállalkozások igényeire épülnek, és amelyekkel így el is tudnak helyezkedni.

A foglalkoztatási paktumban a szakmai menedzsment és paktumiroda feladatköröket az önkormányzati tulajdonú Kontakt Humán Szolgáltató Nonprofit Kft. látja el. Aladi Gusztáv ügyvezető kiemelte, a képzési, átképzési, foglalkoztatási támogatásokat a paktum keretében biztosítják a vállalkozások számára, abban bízva, hogy munkaerő iránti igényeik helyben teljesülnek az elkövetkező időszakban. A paktum nyitott, így további partnerek csatlakozását várják.

A zalaegerszegi EuropTec Kft. vállalati partnerként vesz részt a paktumban. Belső Gábor ügyvezető igazgató érdeklődésünkre elmondta, elsősorban CNC forgácsolókat várnak, hiszen most építik új üzemcsarnokukat, ami egyben 60 fős létszámbővítést is eredményez a következő 5-6 évben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK