2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bokrétaünnep a Zalaco-nál

2019. április 30. kedd, 17:37
Szerző és fotó: Antal Lívia
A magyar sütőipar újabb sikertörténetének nevezte a Zalaco Zrt. újabb gyártócsarnokának építését az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az épület bokrétaünnepségén. A zalaegerszegi sütőipari vállalat ezt az új üzemet az öt évvel ezelőtt átadott egysége mellé létesíti az északi ipari parkban.

Pogácsát gyártanak majd az új üzemben

Zsigó Róbert elmondta, hogy ma Magyarországon közel 1100 sütőipari vállalkozás tevékenykedik, amelyek évente 160 milliárd forint összbevételt termelnek, és több mint 16 ezer embert foglalkoztatnak. Az elmúlt öt évben eredményességük megduplázódott, ami az ágazatra jellemző alacsony bérek növekedését is lehetővé tette. A hazai sütőipar szerkezetéről elmondta, hogy a cégek mindössze 5,7 százaléka tartozik a közepes vagy nagyvállalatok közé. A Zalaco a három nagyvállalat egyike, amely most kapacitásbővítést hajt végre. A kormány szívesen állt e mögé, hiszen egyik célja a magyar vállalkozások támogatása, amelyek révén új munkahelyek is létrejönnek. A Zalaco munkavállalói létszámát újabb 100 fővel bővíti majd a beruházás 2020-as teljes megvalósítása után.

Zsigó Róbert kitért arra, hogy ma 150-féle kenyér és 500-féle péksütemény szerepel a kínálatban, mellyel a táplálkozási igények változását igyekeztek követni a cégek. 2017-ben éppen emiatt új sütőipari szabályozást léptettek életbe. Az irányelveket a Magyar Élelmiszerkönyv is tartalmazza annak érdekében, hogy a magyar vásárlók jobb minőségű, illetve megkülönböztető minőségi jelöléssel is ellátott péktermékekhez jussanak hozzá.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, hogy Zalaco immár 69. éve a város és a megye egyik meghatározó cége, amely 2001 óta családi tulajdonban működik. Felidézte, hogy a vállalat 2014-ben 1,3 milliárd forintos beruházással építette meg első üzemcsarnokát az északi ipari parkban, ahol most újabb üzemet létesít több mint 4 milliárd forintból. Ebből 836 millió forintot tesz ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség által nyújtott kormányzati támogatás.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a Zalaco 2006-tól nem emelte az alaptermékei (a kenyér, a kifli és a zsemle) árát. Sok ilyen magyar cégre lenne szükség, tette hozzá.

 

Berta László tulajdonos-vezérigazgató elmondta, hogy 2018 decemberében kezdték meg az új 6234 négyzetméteres üzem építését, ahol szintén fagyasztott termékeket fognak előállítani. A termelés két gyártósoron, lépcsőzetesen lép majd működésbe. Először csak fagyasztott pogácsát készítenek, amely iránt 70 százalékkal növekedett az igény a korábbi évekhez képest. Ezzel a kapacitásbővítéssel az eddig csak minimális exportot is növelni tudják Ausztriába, Szlovákiába, Horvátországba és Szerbiába. A másik gyártósort később, a tapasztalatok birtokában, állítják majd üzembe. A közel 1000 embert foglalkoztató cégcsoport saját bolthálózata több mint 50 üzletet tartalmaz, jelen vannak Dunántúl szinte teljes területén, kivéve Pest megyét és a fővárost. A ZÁÉV Zrt. építi a vállalat legújabb gyártócsarnokát, ahol ősszel már a próbaüzem kezdődik meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK