2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Smart city, autópálya-szakasz

2020. október 17. szombat, 12:05
Szerző: AL Fotó: Ifj. V. L.
Újabb pályaelemek készültek el a tesztpályán, amely kinézetében egyre inkább hasonlít 2021 végére várható teljes kiépítéséhez. Kivitelezése ütemterv szerint halad, ami így már 73 százalékos készültségen áll – közölte a helyszínen a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya miniszteri biztosa.

Újabb elemek készültek el a zalaegerszegi tesztpályán

Vigh László (1. kép jobrra) elmondta, a hagyományos járművek mellett önvezető és elektromos autók tesztelésére is alkalmas tesztpályán idén októberre újabb elemek készültek el: a smart city, vagyis okosváros teljes úthálózata, továbbá a másfél kilométer hosszú, kétszer-kétsávos autópálya-szakasz aszfaltozása. Végéhez közeledik az utóbbi felett átívelő felüljáró hídszerkezetének építése, illetve az ehhez csatlakozó három kilométeres autóútból másfél kilométeres szakasz elkészült. A 9 méter széles, 40 méter hosszúságú felüljáró illetve annak útja a technikai épületet köti össze az összes pályaelemmel.

A smart city-ben épülethomlokzatokat helyeznek el az utak mentén

A városi forgalmi környezetet imitáló okosvárosban hamarosan elkezdődik a különálló épülethomlokzatok kivitelezése, amit az utak mentén, összesen 610 folyóméteren helyeznek el. A fejlett vezetéstámogató rendszerek tesztelésére szolgáló pályaelem kialakításán már dolgoznak, ahol különböző forgalmi helyzetekben vizsgálhatják a szivacsba burkolt elektromos és az önvezető járműveket, megkímélve azokat az esetleges ütközés következményeitől. Épül az a magas domb is, ahol öt különböző szintű (5, 12, 18, 25 és 30 százalékos) emelkedőt illetve lejtőt alakítanak ki. A kis- és nagysebességű kezelhetőségi pálya közepén ugyancsak elkezdtek egy hasonló vizsgálatokra alkalmas kisebb pályaelem építését.

A korábban elkészült elemek közül megemlítette a Z-fogadóépületet, a fejlesztőcégek bázisaként szolgáló technikai épületet, a dinamikai felületet, a kezelhetőségi pályát, valamint a fékek vizsgálatára alkalmas, nyolc különböző minőségű útfelületet imitáló pályaszakaszt, amit májusban adott át.

A 9 méter széles, 40 méter hosszúságú felüljáró az autópálya-szakasz felett.

Az építkezés télen sem áll le, ha csak az időjárás nem szól közbe. A 45 milliárd forintos állami beruházásban, 265 hektáron épülő ZalaZONE Járműipari Tesztpálya kivitelezése 2021 végén zárul, mondta végül a miniszteri biztos.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK