2024.07.16., kedd - ValterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

SmartField Kutatóközpont létesül

2019. május 17. péntek, 18:54
Szerző és fotó: Antal Lívia
Kutatóknak, mérnököknek, egyetemi hallgatóknak ad helyet a zalaaegerszegi járműipari tesztpálya szomszédságában, a Z-ONE Kft. beruházásában épülő SmartField Kutatóközpont. A 700 millió forintos fejlesztést sajtóbejárás keretében mutatták be.

A járműipari fejlesztéseknek ad helyet

Doszpoth Attila, Balaicz Zoltán és Vigh László

Balaicz Zoltán polgármester azt mondta, a járműipari tesztpályához kapcsolódóan ez az első olyan magánerős beruházás, amely már a magasan kvalifikált munkaerőt szólítja meg. Mindez arra mutat, hogy a járműipari tesztpálya újabb és újabb kutatásfejlesztési beruházásokat vonz majd Zalaegerszegre, amelyek a város gazdasági fejlődésének motorjai lesznek. A most átadott 180 férőhelyes munkáshotellel az önkormányzat is hozzájárul mindehhez. A polgármester jelezte, hogy hamarosan indul inkubátor ház újabb bővítése, a duális szakképző központ építése, továbbá elkezdődik egy egymilliárdos fejlesztés a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán, ahol felújítják az oktatási épületet és egy SSC központot létesítenek. Ez utóbbi szintén kapcsolódik a járműipari tesztpályához, valamint a SmartField Kutatóközponthoz.

A SmartField Kutatóközpont látványterve

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy vélekedett, hogy a 265 hektáron épülő járműipari tesztpálya az élet minden területén áttörést hoz. Megmozdult a magánszféra, ezt jelzi a kutatóközpont létesítése is, ami ráadásul egy zalaegerszegi cég befektetése. Ezen tíz hektáros terület mellett van egy 65 hektáros állami terület is, ami előbb-utóbb kevés lesz, mert olyan sokan érdeklődnek a már teszteléseket végző próbapálya iránt.

Doszpoth Attila, a beruházó Z-ONE Park Kft. ügyvezetője  elmondta, hogy a kutatóközpont a SmartField elnevezésű tízhektáros terület első létesítménye A mintegy kétezer négyzetméteres alapterületű épület két fő részből, a már elkészült műhelyépületből és egy csonka piramist formáló, háromszintes épületből áll. Az utóbbiban irodák és laboratóriumok lesznek. Az épületegyüttesben 135 fő; kutatók, mérnökök, technológusok, felsőfokú tanulmányaikat végző hallgatók fognak dolgozni, az általuk bérelt helyiségekben. Hangsúlyozta, hogy a piaci igényekre létesülő SmartField Kutatóközponttal az a céljuk, hogy fő helyszíne legyen a Zalaegerszegen zajló autonóm közlekedéssel kapcsolatos kutatás-fejlesztéseknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK