2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tesztelés, minősítés és oktatás

2021. június 12. szombat, 17:29
Szerző és fotó: Antal Lívia
Magyarország a drónok alkalmazása, kutatása és fejlesztése területén vezető szerepet kíván kivívni magának, mely témában konferenciát tartottak a zalaegerszegi járműipari tesztpálya fogadóépületében. A tanácskozásra azon települések polgármestereit is meghívták, ahol a meglévő létesítmények lehetőséget adnak a drónok széles körű felhasználására.

A leendő zalaegerszegi drón kompetenciaközpontban

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (Békés megye I. vk.), Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere,
Palkovics László miniszter, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Vigh László országgyűlési képviselő (Zala megye I. vk.)

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, a drónok kiemelkedő társadalmi és gazdasági hozzáadott értékeket fognak generálni, de ellentétben a repülőgépekkel, alkalmazásuk szabályozása még nem igazán megoldott. Többek között a biztonságos üzemeltetés érdekében alkották meg évekkel ezelőtt DroneMotive koncepciót, amelynek kialakításában 41 intézmény és legalább 250 szakértő vett részt. Erről már Szalai Zsolt, a járműipari tesztpálya kutatási és innovációs igazgatója beszélt. Mint mondta, az ipari előrejelzések napi 27 ezer drónrepülést becsülnek 2025-re hazánkban, amelyre fel kell készülni. A fejlesztési tervben célként fogalmazták meg egy tesztelési, validációs, jóváhagyási és oktatási környezet létrehozását, amelynek egyik helyszíne a ZalaZONE Ipari Park lesz. A drón kompetenciaközpont létesítésének jogosultságát éppen a járműipari tesztpálya adja kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével. Ezt erősíti az is, hogy a jövőben már nem lehet szétválasztani az autonóm légi és közúti közlekedést egymástól.  

Elhangzott, hogy a közelmúltban az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére megalakult Magyarországi Drón Koalíció koordinációs és információmegosztó szerepet fog betölteni annak érdekében, hogy Magyarország globális szinten is drón kompetenciaközponttá váljon.  

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy DroneMotive néven létrejövő drónkutatási központ a volt andráshidai repülőtéren kapna helyet, melynek kialakításában és működtetésében az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a járműipari tesztpálya valamint a drón koalícióban résztvevő egyetemek vállalnak szerepet. A fejlesztés érinti a székesfehérvári és a békéscsabai repülőteret is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK