2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tisztán, a Nap energiájával

2019. június 27. csütörtök, 18:52
Szerző és fotó: Antal Lívia
Söjtörön 3,1 MW-os teljesítményű naperőművet adtak át június 26-án. A legtermészetesebb energiaforrást hasznosító erőmű építésének költsége meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

Naperőművet adtak át Söjtörön

Mécs Imre, a beruházó Solar Markt Csoport elnöke elmondta, a söjtöri fejlesztés 4,2 hektáros iparterületen valósult meg, ahol 9.504 darab napelempanelt építettek be. A naperőmű teljesítménye 3,1 MW, amely éves szinten 3.500 MWh elektromos áramot termel a hálózatra. Ezzel mintegy 1200 háztartás – több mint négyezer ember – teljes energiaigénye biztosítható tisztán, zöld energiával következő 25 évben.

– A Nap egy nap alatt annyi energiát juttat a Földre, amellyel egész évben el lehetne látni a világ lakosságát – hívta fel a figyelmet. – Ez egy döbbenetes tény, annál fogva is, hogy ennek az energiának csak a töredékét tudjuk hasznosítani jelenleg. A tiszta és fenntartható energiatermelés jövője a Nap, gyerekeink, unokáink léte attól függ majd, hogy ezt a lehetőséget hogyan tudjuk hatékonyan kiaknázni. Mint mondta, ebben a gondolkodásban kiváló partnert találtak Söjtör önkormányzatában.

Könyves Gábor, Söjtör polgármestere azt hangsúlyozta, hogy megtisztelő egy vidéki település számára, hogy milliárdos értékű fejlesztés valósult meg. Ilyen volumenű beruházás egyedülálló nem csak Söjtörön, hanem a szűkebb környezetünkben is. Örömteli, hogy az egyik legtermészetesebb energiaforrás kihasználását célozták meg a beruházók, ami nem jár sem környezeti, sem egyéb terheléssel, többek között növekvő gépjárműforgalommal. Rendkívül impozáns látványt nyújt a négyhektáros naperőmű egy olyan területen, mely korábban elhanyagolt, elnádasodott rét volt. Az önkormányzat az első „kapavágástól” elkötelezett segítője volt a projektnek. Bízunk benne, hogy a Solar Markt Csoport Söjtörön megtalálja a számításait és további beruházásokat, fejlesztéseket valósít meg a településen.

Pusztai Péter, a Solar Markt Kft. résztulajdonosa elmondta, a söjtöri projekt tervezését és engedélyeztetését 2016-ban, míg építését pedig 2018 augusztusában kezdték meg. 2019. április elsejével indult el a kereskedelmi üzem a 3,1 MW-os teljesítményű naperőműben. A naperőmű 25 éven át annyi elektromos áramot termel, ami Söjtör és Bak lakosságának ellátásához elegendő.

Az ünnepélyes avatón Pusztai Péter, Könyves Gábor és Mécs Imre vágták át a nemzetiszín szalagot (2. kép). Ezt követően Sághegyi Gellért plébános, Söjtör díszpolgára áldotta meg az erőművet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK