2021.04.17., szombat - RudolfZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Üdülő, nyaraló kerestetik

2018. augusztus 15. szerda, 18:58
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Hazánk kiemelt üdülőövezetei közül lakóingatlant a legdrágábban Budapest környékén lehetett vásárolni, míg a Balaton-parti települések között továbbra is Balatonfüred és Siófok vezeti a rangsort. Érdekes, hogy Keszthely az egyik legolcsóbbnak számít, Hévízen pedig csillagászati összegekért kínálják az új építésű nyaralókat.

- A nyaralóbiznisz szezonalitása egyáltalán nem csappant meg olyan mértékben, mint ahogy ezt a gazdaságkutatók, a pénzpiaci szakértők korábban előre vetítették. A szezonban a „Magyar Tenger” menti járásokban is jelentős lakóingatlan-áremelkedést tapasztalunk – mondta megkeresésünkre Lángi Péter, az egyik országos ingatlanforgalmazással foglalkozó iroda vezető munkatársa.. A keszthelyi központú régióban átlagosan 10-13 százalékos drágulásra került sor.  Érdekes, hogy a nyaraló besorolású ingatlanhoz még mindig olcsóbban lehet hozzájutni Keszthelyen és a zalai Balaton-part településein, mint mondjuk a Velencei-tónál. A keresleti oldal felfokozott bővülését július elejétől lehet intenzíven érezni. Hirtelen, egyik napról a másikra erős érdeklődés indult be a nyaralóépületek iránt. A korábban tapasztalható építkezési láz nem okozott olyan erős túlkínálatot, amit korábban megjósoltunk.

Az uniós állampolgárok közül egyre növekvő számban hajlandók egy partközeli helyen lévő nyaralóért 30 milliónál is magasabb összeget is kifizetni. E kategóriában mindazonáltal jellemző maradt a 13-16 milliós ingatlanok iránti kereslet. A nyaralóvásárlások zöme nyáron zajlik, de az üdülők adás-vétele jobbára évszakfüggetlen e térségben. A használt nyaralók, üdülők árai Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson csak kis mértékben nőttek, a nem újonnan emelt üdülőegységek pedig továbbra is Hévízen a legdrágábbak. Ebben a fürdővárosban az átlagos, négyzetméterre vetített üdülőárak elérték és több esetben meg is haladták a 300 ezer forintot. Keszthelyen közvetlenül a vízparton csak elvétve van eladó üdülő. Ha ilyen a képbe kerül, azt egy hét alatt már új gazda birtokolhatja.

Hévízen csillagászati, 9 számjegyű összegekért kínálják, a friss építésű prémiumüdülésre is alkalmassá tett ingatlanokat. A keszthelyi hegységben feltalálható hétvégi házak árai számottevően nem változtak. Itt a legnagyobb előnyt továbbra is az örökpanoráma jelenti. A felújításra szoruló ingatlanok áraira a korábbi években könnyebben lehetett alkudni. Még mindig akadnak olyan, korábban értékesíthetetlennek titulált, 30-40 éve épített, egykoron üdülőnek szánt, nem téliesített ingatlanok, amelyek viszonylag gyorsan, elég kedvező összegekért áruba bocsáthatóak. A régiós nyaralásuk során kedvező tapasztalatokat szerzett, vevővé előlépő, jelentős vásárlóerővel rendelkező egykori turisták – felmérésünk szerint – évek múltával is elégedettek új üdülőingatlanukkal. A befektetésük nemcsak megőrzi az értékét, de esetleges áruba bocsájtás esetén sem járnak rosszul.

– Van e változás a lakóingatlanok vonatkozásában?

– Hévízen az átlagos lakóingatlan-árak 350 ezer forint/négyzetméter áron cserélnek gazdát, míg Keszthelyen 185-190 ezer az átlagos ár. A panelpiac nemigen pörög, a jelenlegi lakásállomány háromnegyede a nehezen értékesíthető kategóriát erősíti. Lakásfronton az egyedi közművekkel ellátott, egy-, másfélszobás otthonok a legkelendőbbek Keszthelyen és Hévízen is. Az egy-kétszobás parasztházakra a háttértelepüléseken mostanság csökkenőben van a kereslet. A keszthelyi városcentrumban található appartmanházak az építés évétől függetlenül jól, az országos átlagár fölött tartják az árukat. A kiskastélyok, kúriák több százmilliós ingatlanok továbbra is igen nehezen találnak gazdát.  Alsópáhok és Cserszegtomaj továbbra sem veszített az ingatlanpiaci „szuper község” imázsából.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK