2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalai búzából készül

2023. február 20. hétfő, 12:47
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zala-Cereália Kft. a járványhelyzet és a háború okozta gazdasági recesszió közepette is jól vette az akadályokat, így eredményes évet tudhat maga mögött a 2022-es esztendővel. Milyen kilátásokkal tekintenek az idei évre a közkedvelt Tüskeszentpéteri lisztet előállító cégnél? – Király László ügyvezető igazgatót kérdeztük.

A közkedvelt Tüskeszentpéteri liszt

– Azt gondolom, hogy 2022-ben az infláció emelkedése elérte a csúcsát, így idén már nem számolunk jelentős növekedésével. Remélhetőleg csökkenek a termény felvásárlási árak, amely költségeinket is csökkenti a takarmánygyártás oldalán. Várhatóan az energiahordozók árai is beállnak viszonylag normális szintre, de nyilván nem fognak visszaállni a háború előttire. Mindezek tükrében biztonságosabban folytatható az üzleti tevékenység. Szükség is van erre, mert az inflációt nagyon gerjeszti az élelmiszerárak elszabadulása. Ha ez visszaáll, akkor idén már nem kell olyan mértékű inflációs nyomással számolni, mint 2022-ben. A fizetések reálértéke tartós maradhat, és akkor tudnak vásárolni az emberek. Egyébként nálunk nem volt tapasztalható a kereslet visszaesése, sem a liszt, sem a takarmány tekintetében. A malom és a keverőüzem a szokott módon működött illetve működik, vagyis három műszakos munkarendben.

A tüskeszentpéteri liszt továbbra is lesz az üzletekben, ahogy ezt már megszokták a háziasszonyok és a pékek. Ahogy az is lenni szokott, hogy Zalában vásároljuk fel a malom kapacitásához szükséges búzamennyiséget. Tavaly is jó minőségű, és ami fontos, hogy egészséges búzát tároltunk be. Ezt azért emelem ki, mert az Alföldet sújtó aszály kedvezett az ottani búzákban a penészgombák szaporodásának, és az általuk termelt aflatoxin szennyeződés kialakulásának. Itt Zalában a csapadéknak köszönhetőn jó állapotban vannak az őszi vetések. Ha tavasz is esős marad, akkor nagyon szép búzatermés várható. Így minden reményünk megvan arra, hogy idén is minőségi tüskeszentpéteri liszteket állítsunk elő, amelyek a sütőipari felhasználás tekintetében a B1 és az A2 minőségi csoportba tartoznak.
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági programban idén is részt veszünk. Amellett, hogy gyűjtőpont vagyunk, az adományként felajánlott búzát malmunkban őröljük meg, továbbá helyt adunk a búzagyűjtő napnak augusztusban.

– Milyen beruházásokat terveznek?
– Támogatást nyertünk beruházásokra, melyek jelenleg építési engedélyeztetési eljárás alatt állnak. Új végtermék tartálycsoportot létesítünk a keverőüzemben, és felújítjuk a dercés gyártóvonalat. Két állattartó telep korszerűsítésére benyújtott pályázatunk is eredményes volt. Jelenleg a somogyi Jákó községben lévő baromfi telepünket újítjuk fel. Ha elkészülünk ezekkel a beruházásokkal, akkor 2024-re 6 millió csirkét és 500 ezer pulykát fogunk előállítani a több mint hatvan saját telepen. Ezen kívül egymillió pulykát látunk el takarmánnyal a Dunántúlon – mondta Király László.
Antal Lívia

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK