2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ismét sikeres volt a Filmzenei koncert a Dísz téren

2024. július 07. vasárnap, 20:44
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Csordulásig telt, sőt túl is csordult a zalaegerszegi Dísz tér a negyedik Filmzeni koncert közönségétől július 6-án. A program méltó volt a nagy érdeklődésre, ha két szóval kellene jellemezni: „Mamma Mia!”

Modern "operává" váltak a filmzenék

Nagy sikert arat és fesztiválnyi közönséget vonz az immár negyedik alkalommal megrendezett Filmzenei koncert. A Dísz téren felállított színpadon a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekaré ilyenkor a főszerep, Pejtsik Péter vezényletével. Most, a többedik alkalom után kijelenthetjük, ez a leglátogatottabb évi komolyzeni rendezvény a városban. Könnyedségét az adott filmzenékhez tartozó filmekből készült demók adják, a karmester színes kiegészítő szövegével aláfestve a kellemes nyári estét. A vendég énekesek-táncosok pedig hozzátettek a rendezvény profizmusához.

A koncerteknek minden évben van aktuális „köszöntöttje”. Az idén néhány filmzene erejéig (Rocky 1.2.), a 78. születésnapját ünneplő Sylvester Stalone amerikai színésznek szólt az éltetés, illetve a négy évvel ezelőtt ezen a napon elhunyt kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző, Ennio Morricone előtt tisztelegtek a „Volt egyszer egy vadnyugat” című film zenéjével. Ez utóbbi esetben a zenekar és a szájharmonika-szóló (Czigány Attila) mellett Farkas Alexandra operaénekes gyönyörű hangja töltötte be a teret. 

Az est a helyi tehetségek fellépésével indult. A Pálóczi AMI növendékei, a Liszt-iskola kórusa, valamint Berkes Dániel tanítványai mutathatták be zenei tudásukat. Majd házigazdaként Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő szólt a közönséghez. Talán ő maga sem remélt ekkora sikert, amikor néhány évvel ezelőtt kezdeményezte ezt a programot, mely a vizuális korszakban élvezetes kikapcsolódássá teszi a komolyzenét. Ahogy Pejtsik Péter karnagy fogalmazott, amolyan modern operák lettek a filmzenék. Történetük van, a sztorit és az érzelmeket ábrázoló komolyzenével. 

A meglepetés erejével hatott a Zalai Táncegyüttes tagjait kalózként viszontlátni, ahogy koreográfiával kísérték a Karib-tenger kalózainak mozgását. Szintén jól jött a néptáncos tudás a Jedi-fénykardok használatánál. A táncokban a leget azonban a Gála Társastánc Egyesület „piszkos tánca” jelentette, mely teljesen hajazott a filmbeli kettős alakítására. Szintén csodás volt „Az egy asszony illata” filmzenéjére előadott tangó. Gyönyörű hegedűszó festette alá a „Keresztapa” demóját és csodálatos volt a csellók hangja a „Trónok harca” alatt. 

Az est műsorvezetője Tóth László zongoraművész, a hangversenyterem igazgatója volt. 

A koncert az önkormányzat támogatásával valósult meg. A közönség soraiban volt dr. Sifter Rózsa főispán és Balaicz Zoltán polgármester is. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK