2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Négy orgona, öt koncert

2018. szeptember 05. szerda, 15:26
Szerző: -pet-
Nemzetközi Orgonahétnek ad otthont Zalaegerszeg szeptember 22-29 között. A város négy orgonáján összesen öt koncertre kerül sor. A részletekről azon a sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők, melyen a Keresztury VMK – és a hozzá tartozó intézményegységek – őszi/téli programjait ismertették.

Az orgonahét művészeti vezetője a zalaegerszegi születésű Mátyás István orgonaművész, aki elmondta: egy évvel ezelőtt kezdtek el a Keresztury VMK vezetőjével, Flaisz Gergővel gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne a város orgonáit jobban kihasználni, ha úgy tetszik helyzetbe hozni. Egy Rajna-menti városkában látta először, hogy a település sípos orgonáit egy különleges program keretein belül mutatják be a közönségnek. Innen jött az egyhetes fesztivál ötlete.

Orgonahét és más programok

Zalaegerszegen jelenleg négy sípos orgona található: az egykori zsinagóga hangszere 1987-ben épült, a Jézus Szíve Ferences Plébániatemplomé 1958-as, a református templom orgonája a legifjabb, hiszen 2013-ban készült, míg az evangélikus templomé a legidősebb,1907 óta játsszanak rajta. Ráadásul a hangszer a templommal egy időben épült.

Ami az orgonahét programjait illeti: szeptember 22-én a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a párizsi Saint-Eustache templom orgonistája, Baptiste-Florian Marle-Ouvrard ad elsőként koncertet, melyen többek között Bach- és Liszt-művek is felcsendülnek. Szeptember 23-án a ferences templom orgonáját Mátyás István szólaltatja meg. A produkció során fellép Genoveva dos Santos szopránénekes is. Szeptember 25-én a református templomban Ablonczy Bertalan orgonahangversenyére kerül sor, szeptember 28-án az evangélikus templomban pedig Mátyás István lép fel Nauratyill Eszter hegedűművésszel. A rendezvénysorozatot szeptember 29-én Fassang László orgonaművész, Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral közös koncertje zárja a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben. Az orgonaestek 19 órakor kezdődnek. Fassang László nemcsak a koncert kedvéért látogat majd a városba, a rendezvény ideje alatt ugyanis mesterkurzust tart majd három fiatal tehetséges orgonaművésznek.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Keresztury VMK-ban és intézményegységeiben az ősz és a tél folyamán több új program is várja az érdeklődőket, de a hagyományos rendezvényeik is folytatódnak. A hangversenyteremben továbbra is lesz JazzSzerda, komolyzenei bérlet és kiállítások, a VMK-ban újraindulnak a népszerű előadássorozatok, estek, de könnyűzenei koncertekre is sor kerül. A következő hónapokban jubileumi tárlata nyílik az idén hetven esztendős Nemes László és Szényi Zoltán festőművészeknek. Az Apáczai ÁMK-ban sor kerül a hagyományos Kertvárosi Vigasságokra, míg a Gébárti Kézművesek Házánál a TökJó Fesztiválra várják ősszel a közönséget. Az Art Mozi pedig a filmeken kívül zenei csemegéket is ígér: a Hooligans szimfonikus formációban, míg az Anna and the Barbies egy akusztikus koncerttel lép fel.

Flaisz Gergő igazgató elmondta: újdonság lesz az október 31-én megrendezésre kerülő Lidérc Bál, ami a VMK-ban kerül megrendezésre, és kicsit a halloween-i mulatságok hangulatát szeretné megidézni.

Szóba került az is, hogy mintegy 2 millió forintból megújul a hangversenyterem Steinway zongorája, melyet Bogányi Gergely zongoraművész avat fel novemberi koncertjén.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK