2022.05.25., szerda - OrbánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Négy verővel játszik

2019. április 23. kedd, 08:40
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A kertvárosi templomban havi rendszerességű „Vasárnap esti muzsika” koncertsorozatban húsvétkor Takács Ferenc ütőhangszeres előadóművész lépett a közönség elé.

Egyedi, fenomenális és bravúros művészeti élményben lehetett részük azoknak, akik az ünnep estéjén a templomi koncertet választották kikapcsolódásként, feltöltődésként. Takács Ferenc virtuóz módon játszik a ritkaság számba menő, különleges hangzású, négy verővel megszólaltatott ütőhangszeren, a marimbán. Az előadó zenei tanulmányait Zalaegerszegen kezdte, majd a győri zeneművészeti szakközépiskola után, a grazi egyetem volt a következő állomás.

Húsvéti ütőhangszeres koncert

Egy "ütős" csapat. Balról Takács Ferenc

Ütőhangszeres mester tanári diplomáját pedig Pécsen szerezte. Óraadói előzmények után 2009 óta kinevezett tanár a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. A tanítás mellett hangszerkészítéssel és zeneszerzéssel is foglalkozik. Több ütős- és szimfonikus zenekarnak tagja. Ütőhangszertípusokra írt iskoláival országos szinten is elismert.

Virtuóz módon játszik

A helyi zenei életben ritka hangszerválasztása miatt kezdetektől kuriózumnak számítanak Takács Ferenc fellépései. A xilofon egyik fajtáján, az afrikai eredetű ütő-dallamhangszeren, a marimbán játszik mesterien. Az ünnephez kapcsolódva „Húsvéti készülődés” címmel Nebojsa Jovan Zivkovic és David Friedmann műveinek feldolgozását adta elől, illetve Ney Rossauro Marimbaversenye hangzott még el. A koncerten közreműködött a Pálóczi AMI ütőhangszeres együttese és Dankos Attila orgonaművész, a koncertsorozat szervezője.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK