2023.12.08., péntek - MáriaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szenterzsébethegy a Dombérozón

2023. július 12. szerda, 20:53
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Ritkán lehet tudósítani a gyönyörűséges panorámájú Szenterzsébethegyről. Ezért is örömteli, hogy csatlakoztak a Göcseji Dombérozó – Térségi Kulturális Randevú programjaihoz, így hírt lehet adni e különös hangulatú városrészről, és az ott zajló eseményről.

Kápolnatúra és népdal tanulás

A rendezvény szervezője a helyi Völgyi Birtok tulajdonosa, ifj. Horváth Károly népzenész, a népművészet ifjú mestere. Ő volt a házigazdája a július 9-én itt helyt kapott egész napos kikapcsolódási lehetőségnek. 

Délelőtt a birtokról gyalogos túra indult a „hegy” tetején álló kápolnához. Bár az építmény az 1780-as évektől szolgálja az itteni hitéletet, elődje, egy feltételezett fatemplom meg még régebbi lehetett, mégis szinte semmilyen írásos anyagot nem lehet találni róla. Amit mégis, azt Nyakas József, helyi autodidakta helytörténetkutató adta ki/adja majd ki könyveiben, ahol a mozaik kockákból összerakott tudás leírásával tiszteleg a nyugdíjas lakos szülőföldje előtt. A kápolnában érthető módon ő kalauzolta a betérőket, ahogy erre már más turistacsoport esetében is volt példa. Elmesélte a kápolna falát díszítő festmények – vagyis az Árpádházi Szent Erzsébet életéből vett legendák – történetét, köztük a híres rózsa átváltozást. Szólt a templomban található egyéb szent ábrázolásokról, a két harangról, valamint büszkeséggel, a területről nyíló szinte 360 fokos panorámáról. 

Az ismertető után Kálmán Imre kántor közreműködésével zenehallagatásra, illetve ifj. Horváth Károly tanítása nyomán népdal tanulásra került sor. 

A rendezvény helyszíne délután a Völgyi Birtokon volt, ahol a gyermekeknek szóló népzeni program mellett a felnőttek megismerkedhettek a Zala Megyei Népzenei Gyűjteménnyel, egy folyamatban lévő kiállítási anyaggal. Mindezt egy kis eszem-iszom kíséretében. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK