2022.06.28., kedd - Levente, IrénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vegyeskari évzáró a Szent Efrémmel

2022. június 21. kedd, 18:39
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Hagyományos évadzáró koncertjére várta a publikumot a 65 évvel ezelőtt alapított, bár azóta néhány névmódosításon átesett Zalaegerszegi Vegyeskar. A telt ház előtt előadott koncert két részre tagolódott, és a népszerű Szent Efrém Férfikar vendégszereplése tette egyedivé.

A bő kétórás koncert első felében szentgotthárdi és szombathelyi énekesekkel kiegészülve lépett színpadra a vegyeskar; kórustalálkozókon, fellépéseken alapuló barátságoknak köszönhetően. Különösen a szentgotthárdiakkal szoros mostanában a kapcsolatuk, ezért választották a fiatalon elhunyt szentgotthárdi Keserü Balázs zeneszerő Oratorikus miséjét a repertoárra (korábban 2018-ban adták elő ezt a művet a Kertvárosi templomban). 

Az est második felében a nemzetközi hírnévvel is bíró Szent Efrém Férfikar lépett színpadra. A nyolc tagú együttes 20 éves múlttal bír. Kezdetben a bizánci rítusú kereszténység változatos zenéjére specializálódtak. Később ezt Liszt és Bartók férfikari műveivel egészítették ki. A népszerű fellépéseik hozadékaként kortárs zeneszerzők is komponáltak számukra műveket. A férfikar tagjai pedig átiratokkal, átdolgozásokkal, illetve saját szerzésű művekkel tették teljessé a 13 lemeznyi koncertanyagot, melyben a modern és a letűnt kor, kelet és nyugat egyaránt jelen van.

A koncert zárásaként a két kórus közös énekét (Ave Maria) vezényelte Kovács Kata karnagy, ahogy teszi ezt immár 19 éve. A közönség ráadásként pedig szintén közös előadásban Kodály: Esti dal című népdalfeldolgozását hallhatta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK