2020.12.02., szerda - Melinda, VivienZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A családias hangulatú Murarátkán

2016. december 17. szombat, 13:53
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Szilárd burkolatú utakon autózunk a Rátkai-hegyen, mely szemet gyönyörködtető igencsak változatos szintmagasságaival, gazdag növényzetével, sűrű erdeivel. Utazásunk célja, hogy megtekintsük az egyik hegyháton megépített átereszeket, melyek összegyűjtik és továbbvezetik a lezúduló esővizet. Két évvel ezelőtt ugyanis hatalmas víz- és sárlavina pusztított Murarátkán.

– A belvíz okozta károk helyreállítására 76,5 millió forint vis maior támogatást kaptunk. Ebből több olyan védművet építettünk meg tavaly, melyek a talajvizet illetve az esővizet vezetik el a falutól – mondja Pál Józsefné polgármester. – A vízelvezető kutak és átereszek létesítése mellett az utak melletti árkokat is kimélyítettük. Helyreállítottuk az elmosott utakat, és megerősítettük a leborult partfalakat. A pályázat elszámolása a közelmúltban megtörtént, mindent rendben találtak. Az idei eléggé csapadékos nyár nem is okozott gondot. Itt az átereszeknek köszönhetően a víz most csodálatosan tovább tud folyni, és nem önti el a falut. Persze ez nem jelenti azt, hogy ölbe tett kézzel ülhetünk, mivel az árkok, erdők tisztítását folyamatosan kell végeznünk. A Rátkai-hegyet átszövő úthálózat nagy része már aszfaltos, most ezt a szakaszt szeretnénk szilárd burkolatúvá tenni.

Figyelem a település minden lakójára

Időközben odaérünk a kápolnához, ahol a közmunkások az erdő tisztítását végzik a szemben lévő területen. A polgármester jóleső érzéssel nyugtázza az elvégzett munkát. 

–  A Start munkaprogramunkban 14 főt foglalkoztatunk az idén, négy fő pedig hosszú távú közmunkásként dolgozik. A helyi sajátosságra épülő közmunkaprogramunkban nemcsak a kaszálás, az erdők, árkok tisztítása a feladat, része az építés is. Tavaly a volt iskolát alakítottuk át közösségi házzá, amit a kultúrház és az orvosi rendelő felújítása követett, melyben közmunkásaink is részt vettek. Idén zagyszivattyút, magassági ágvágót, csörlőt és egyéb kéziszerszámot vásároltunk a közmunkaprogram által kapott támogatásból, önkormányzatunk pedig a kullancs elleni védőoltás költségeit vállalta magára.  

A jövő évi Start közmunkaprogramba 12 főt szeretnének bevonni. Ugyanúgy lesz építési feladat, hiszen jól gazdálkodó önkormányzatként megkapják az adósságkonszolidáció második részletét.

– A 2 millió 950 ezer forintos állami támogatást teljes egészében a temetőre kívánjuk fordítani – folytatta a polgármester. – Felújítjuk a kerítést, amit egy új kovácsoltvas kapuval szeretnénk szebbé tenni, emellett urnafalat építünk, és térkövezést végzünk. A ravatalozó tetejét idén teljes körűen újítottuk fel.

Újabb pályázati támogatást remélünk a kultúrház 30 millió forintba kerülő külső felújítására egy vidékfejlesztési kiíráson. A TOP-program turisztikai célú pályázati lehetőségével élve egy kemencés pihenőhelyet létesítenénk a közösségi ház parkjában. Néhány pad kerülne a közterületekre is. E projekt részeként rendbe tennénk a Murán a csónakkikötőt, valamint esőbeállót építenénk a kápolnához. A Mura nemzeti programban is számíthatunk turisztikai fejlesztésekre, szó van egy kerékpáros pihenőhely létesítéséről. Az aktív turizmus szerelmesei, azt gondolom, nálunk igazán megtalálhatják számításaikat. A Murán raftingolni lehet, a Rátkai-hegy hajlatain pedig túrázni, ami még ráadásul páratlan látvánnyal is megörvendeztet. A kápolnától nagyon szép kilátás nyílik a Muraközre, a horvát-szlavón szigethegységre.

A Szent Orbán-kápolna 1866-ban épült, így október végén 150 éves fennállását ünnepelhették. Megépítését akkoriban nagyon ellenezték az egyházi főméltóságok, mivel Muraszemenyén van templom, tudtuk meg a polgármestertől, aki a jubileumi ünnepségre kutatómunkát végzett eredeti iratok másolatából. 

– Az inkei bárónő, Nemeskéri Kiss Józefa szorgalmazta a kápolna megépítését – mutatja az 1851. január 25-ével keltezett eredeti levél másolatát a polgármester, ami Nagyon Tisztelendő Tudós Titoknok Úr, Különösen Tisztelt Uram megszólítással kezdődik –, végül is 1866-ban megépült a kápolna. Elég komoly kutatást végeztem, hogy miről is beszéljek – én, aki nem is Murarátkán születettem, de már több mint negyven éve itt élek – az ünnepségen. Úgy vélem, sikerült méltó módon megemlékezni a nagy elődökről, akik sokat küszködtek, és könyörögtek az egyházi főméltóságokhoz a Szent Orbán-kápolna megépítése érdekében. A harang feliratát is megosztottam a jelenlévőkkel, mely Ljubljanában készült 1491-ben a magyar és szlovén szöveg szerint. Egy csak magyar felirat is díszíti a harangot: 1925 Rátkahegy Jézus, Mária és Szent Orbán őrizd meg határunkat.

A Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárból kaptam meg ezeket a másolatokat, melyeket kijegyzetelek, hogy egy kis kiadványban is megőrizhessük. Fontosnak tartom kis falunk múltjának, történelmének megőrzését, és nagyon jóleső érzéssel tölt el az is, hogy elszármazottaink mind gyakrabban hazajárnak, még a szomszédos Horvátországból is. 

Tavasszal nőnapot szoktunk tartani, a nyáron kéthetes tábort szerveztünk ismét a gyerekeknek kézműves foglalkozásokkal és meseolvasással. Még a nagyobbakat is érdekelte, körülültek, úgy hallgatták, mikor meséltem nekik. A gyerekekre igenis kell időt szánni, hálásak és szomjaznak a személyes figyelemre. A törődést nálunk minden korosztály élvezheti, hiszen az önkormányzat által irányított közmunkával a közösség hasznos tagjainak érezhetik magukat a programban résztvevők, és még jövedelmet is kapnak. December 3-án Mikulás-ünnepséget tartottunk a gyerekeknek, 10-én a falu idős lakóit vártuk összejövetelre a kultúrházba. A szépkorúak köszöntése már az ünnepre hangolva szokott telni, hiszen ekkorra már az udvart jászol, míg a termet karácsonyfa díszíti. Korábban őriztük a Szentcsaládjárás hagyományát is,

Az új esztendőre mi mást kívánhatnánk magunknak, mint kitartást, erőt, egészséget és szeretetet – hangsúlyozta Pál Józsefné polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK