2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nagykanizsa karácsonyra hangolva

2018. december 20. csütörtök, 16:11
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL, NMJV
Ünnepi díszbe öltözött az Erzsébet tér Nagykanizsán, ahol műjégpálya, pónilovagolás és élő Betlehem várja a legkisebbeket, míg a szülők és nagyszülők egy pohár forró tea vagy forralt bor mellett hallgathatják az adventi forgatag fellépőit. Milyen évet zár a dél-zalai város, és mit hoz számára a következő esztendő; Dénes Sándor polgármesterrel beszélgettünk.

– Az év vége előrelépést hozott a Modern városok program tekintetében, hiszen a sportcsarnok építése és a ferences kolostor turisztikai átalakítása már közbeszerzési eljárás alatt áll. Még ebben a hónapban a versenyuszoda építésére is kiírják a közbeszerzési eljárást. Ezek mind nagyszabású fejlesztések jelentős bekerülési költséggel. A felelősség éppen ezért nagy, hiszen amellett, hogy megépítjük és átadjuk a város közösségének, a hosszú távú működtetés kérdéseire is választ kell adnunk. A Modern város program keretében az M70-s négysávosítása is készül. A forgalom így majd kétszer két sávon haladhat egészen a szlovén határig, ami Nagykanizsa számára a határ gyorsabb elérését jelenti.

A fejlesztések megkezdésével a jövőt építve

Dénes Sándor polgármester

– Milyen beruházásokat hajtottak végre idén a város költségvetéséből?
– Közlekedésfejlesztésre közel 90 millió forintot költöttünk a keleti városrészben, ahol több mint 80 új parkolóhelyet alakítottunk ki. Lakossági igény mutatkozott erre, hiszen egyre több a személygépkocsi. Ugyanakkor óvatosan kellett eljárnunk a zöldterület védelmében, de sikerült megtalálnunk az egyensúlyt ebben a kérdésben. A teljesség igénye nélkül néhány elemet említenék: 20 millió forintot költöttünk a térfigyelő kamerarendszer bővítésére, ugyancsak 20 millió forintot a polgármesteri hivatal ablakcseréjére, valamint 19,5 milliót a Móricz művelődési ház tetőfelújítására. Idén összesen 269 millió forintot fordítottunk városi fejlesztésekre költségvetésünkből.

A TIF-programban 1,9 milliárd forint áll rendelkezésünkre infrastruktúra-fejlesztésre, melyből utak, járdák, hidak újulhatnak meg húsz helyszínen. A munkálatokat három ütemben valósítjuk meg. Az első fejlesztőcsomag részeként a Zrínyi és a Hunyadi utca, valamint az Ady sétálóutca felújítása történik meg idén a közművek cseréjével. A munkát jövőre folytatjuk, a második és a harmadik ütemmel. A TOP-programban a Kossuth téri óvoda  valamint a Rózsa és a Napraforgó bölcsőde felújítása kezdődött meg.  

A Csónakázó-tó fejlesztése is elindult. Elsőként egy 15 játékelemből álló játszóteret építettünk meg, ahol legkisebbektől kezdve a nagyobb gyerekekig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb játszóeszközt. Jövőre folytatódik a munka, hiszen sétány, kerékpárút szerepel többek között a tervekben. A Csónakázó-tó szép környezete, és a rendelkezésre álló kikapcsolódási lehetőségek nemcsak a városlakókat, hanem a látogatókat is nagy számban vonzzák. Különösen örülünk annak, hogy a Zalaerdő jóvoltából megújult a kilátó. A fémből és üvegből készült létesítmény teljes magassága 48 méter, a felső szint 230 lépcsőfok leküzdésével érhető el. Cserébe gyönyörű panorámában részesülhetnek azok, akik erre vállalkoznak. A kilátó tehát méltán vált Nagykanizsa egyik fő turisztikai attrakciójává.

– Hol tart az ipari park bővítése?
– A Modern városok programban a 70 hektáros ipari park fejlesztése a NIPÜF feladata. Tavaszszal az M7-es autópálya lehajtóján megkezdik a körforgalom építését, ahonnét egyaránt elérhető lesz az általuk, illetve a város által fejlesztendő 50 hektáros ipari park. A meglévő ipari parkban a mintegy 15 hektárnyi szabad terület várhatóan hamarosan betelik a vállalkozói érdeklődésnek köszönhetően. Örömünkre szolgál, hogy nő a városban a foglalkoztatás, a bővítés tehát mindenképpen indokolt. A városról felelősen gondolkodva, szeretnénk megtartani fiataljainkat. Sajnos, mi is érezzük Budapest elszívó hatását, a tekintetben is, hogy aki Pesten végzi felsőfokú tanulmányait, már nem nagyon jön vissza. Biztató azonban, hogy a Pannon Egyetem újjáalakított üzemmérnök-informatikus alapszakán nagyon jól sikerült a beiratkozás idén. A kampusz a Hidrofilt Kft.-vel korábban elindított vízkezelő mérnökképzést is fejleszteni kívánja. Reméljük, ez is felkelti a nagykanizsai fiatalok érdeklődését, és mindez ösztönzőleg hat majd arra, hogy a városban vállaljanak munkát.

Nagykanizsa idén is tovább fejlődött, de még nagyon sok a feladat, amit el szeretnénk végezni, hogy egyre élhetőbbé váljon a nagy történelmi múltra visszatekintő, ipari, kereskedelmi és kulturális központi szerepkört betöltő városunk – zárta a beszélgetést Dénes Sándor polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK