2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Alsópáhok jó úton halad

2023. július 18. kedd, 11:10
Szerző és fotó: Antal Lívia
Alsópáhok főutcája hosszan húzódik, nyugati oldalról mellette dombok magasodnak, ahonnét páratlan kilátás nyílik a Balaton vidékére. A település fejlettsége is szembeötlő, a rendben tartott lakóházak, az egységes arculatú közintézmények, a szolgáltató egységek sokasága, a térkövezett járdák, aszfaltozott utak, és virágos közterek között nyugat-európai színvonalú faluban érezheti magát a betérő.

 

Czigány Sándor polgármester

Mindez az önkormányzat tudatos falufejlesztési munkájának az eredménye, a pályázati lehetőségekkel kiválóan élő csapat teljesítménye. A 2006-tól Czigány Sándor polgármester vezette településen ez a munka egy pillanatra sem állt meg. Akárhányszor Alsópáhokon  jártunk, valahol mindig építkezés zajlott. Nemrég az önkormányzati hivatallal szembeni helyi termékbolt bővítését konstatálhattuk.

– Önkormányzatunk, amelynek tulajdona a bolt, közösen adott be pályázatot a bérlővel, és nyert támogatást a Magyar Falu Programból, kezdtük a beszélgetést a helyszínen Czigány Sándor polgármesterrel. – Az épület déli és nyugati oldalán egy fedett terasz építésébe fogtunk a boltot üzemeltető vállalkozóval, amely kettős célt szolgál. A teraszfedésével egyrészt megvédjük az épületet a csapadéktól, általa a csúszásveszély is megszűnik, másrészt a bolttal párhuzamosan üzemelő presszó vendégterét bővítjük egy jól kihasználható kültérrel.

Egy jelentős nagyságrendű infrastrukturális beruházás is zajlik a településen a zártkerti utakat érintve. A 258 millió forintos támogatást élvező projekt több helyszínen valósul meg szeptember 30-ig. Fő elemként, az Alsópáhok és Szentgyörgyvár közötti 1400 méter hosszúságú zártkerti út rekonstrukciója elkészült. Emellett több kavicsos zártkerti útszakasz vált, és válik aszfaltossá, összesen mintegy öt kilométer hosszban. A kivitelezővel és a műszaki ellenőrrel a mai napig heti szinten egyeztetünk, hogy minden rendben menjen. A lakosság visszajelzése nagyon pozitív. Nagyon sokan laknak a zártkerti részeken, sok gyereket hoznak onnét óvodába, iskolába, és nagy az átmenő forgalom is. Minden ilyen projekt ezért élvez elsőbbséget számunkra. Sokat dolgoztunk ezért, sokat vártunk erre. A pályázat elnyerésével végre valóra válhatott a leglakottabb részeken a zártkerti utak felújítása.

Elkészült az Alsópáhokról Szentgyörgyvára vezető út felújítása

Nemrég fejeztük be a volt TSZ-telephely melletti bekötőúton, a Kátyán-patak leromlott állapotú fahídjának felújítását, amellyel ugyancsak egy régi problémát orvosoltunk. ősszel az elnyert pályázati támogatásból a Dózsa György utca keleti oldalán egy 220 méter hosszú járdaszakasz rekonstrukcióját és térkövezését végezzük el. Idén ismét beadtunk egy pályázatot a Magyar Falu Programra, hogy újabb járdaszakaszokat újíthassunk fel ebben az utcában.
Az elmúlt másfél évtizedben utak, járdák, kerékpárutak épültek, emellett sikerült valamennyi intézményünket, az iskolát, az óvodát, a művelődési házat, az önkormányzati hivatalt, az orvosi rendelőt és a sportkomplexumot felújítani, illetve a meglévők átalakításával és rekonstrukciójával újakat létrehozni, így a helyi termékboltot, a bölcsődét, valamint az alkotóházat.

Alsópáhok fejlettségi szintjének és földrajzi fekvésének, Hévíz, Keszthely valamint a Balaton  közelségének köszönhetően kedvelt turisztikai célpont. A jelentős idegenforgalommal rendelkező települések sorába az a tény illesztette be, hogy 27 évvel ezelőtt náluk létesült a négycsillagos Kolping Hotel, Magyarország első családbarát szállodája.

– A Kolping vezetésének fejlesztési stratégiája évről évre beigazolódni látszik – reagált az elhangzottakra a polgármester. – Az egész évben nyitva tartó Bobo Fun Park létrehozásával sikerült a vendégszámot jelentősen növelni, ami főként a nyári szezonban, a nyári szünidőben vonzza ide leginkább a gyermekes családokat. Mindez kedvező hatással bír a településen lévő szolgáltatóegységek, a helyi termékbolt és presszó, a Spar és a benzinkút, valamint az éttermek forgalmára. Kiemelendő továbbá, hogy a Kolping tavasszal három napon át kedvezményes árú belépőjegyet biztosított a Bobo Fun Park élményközpontba a helyi lakosok számára.

A bolt mellett üzemel a presszó

Alsópáhok közösségi és kulturális életére is rendkívül büszkék lehetünk. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy idén már hatodik alkalommal adhattunk helyet a KÓTA Aranypáva Nagydíjas Népdalkörök országos versenyének. Óriási öröm és büszkeség, hogy a Bodzavirág Népdalkör nyolcadszorra is kiérdemelte a rangos szakmai elismerést, az Aranypáva Nagydíjat. Szintén elismerés és köszönet illeti a húszéves Allegrezza Kamarakórust, továbbá a Nefelejcs Nyugdíjasklubot, akik ősszel ünneplik meg húszéves fennállásukat. Dicséret illeti továbbá az Alsópáhoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület is. Legutóbb azért, mert az Alsópáhoki Sokadalom keretében általuk megrendezett Zalai Tűzoltó Kupa soros fordulóját a női és a férfi csapatuk is megnyerte. Ugyanígy állhattak a dobogó legfelső fokára a Csabrendeken megrendezett versenyen. Az Alsópáhoki Sokadalom rendezvényen önkormányzatunk elismerések átadásával fejezte ki köszönetét.

Az elért eredmények sokak akaratának és munkájának gyümölcse, amelyre különösen büszke Czigány Sándor. A 2006-ban megválasztott polgármesternek egyik választási évben sem volt kihívója, amely leghitelesebb bizonyítéka annak, hogy a lakosság jelentős többsége elégedett a település vezetésével. Jó úton haladnak, jó csapattal dolgoznak, hangsúlyozta a polgármester.  
Az elmúlt 17 év fejlesztéseire, sikereire az Alsópáhokiak méltán  lehetnek büszkék.  Érezve a lakosság bizalmát, szeretetét és biztatását, a jövő évi 2024-es önkormányzati választáson is indulni fog a polgármesteri munka folytatásához.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK