2022.09.30., péntek - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Balatongyörök sikeres szezonja

2016. október 20. csütörtök, 19:33
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
Balatongyörök, a Balaton északi partjának gyöngyszeme, a világ egyik legszebb panorámáját tudhatja magának. Számos látnivaló és kikapcsolódási lehetőség várja évszaktól függetlenül a vendégeket. Biró Róbert polgármester elöljáróban a főidényt értékelte.

– Ha a számokat nézzük, idén is sikeres nyarat tudhatunk magunk mögött. A strandi bevételek mintegy 7-8 %-kal haladták meg a tavalyi összbevételt, de az összehasonlítás kicsit csalóka lehet, mert idén kismértékű emelést hajtottunk végre a belépőjegy árakon, és a valóság az, hogy a sokszor csapadékos időjárás miatt az elmúlt évihez képest 5-6 százalékkal kevesebben váltottak belépőt a strandunkra. A vendégéjszakák számában, szeptember végéig számítottan, mutatkozik néhány százalékos emelkedés. Szerencsére a legfontosabb turisztikai mutatószámaink jók maradtak. A hozzánk érkező turisták háromnegyede belföldi. A németek és osztrákok mellett nem ritkák a francia, angol turisták sem, és szép számmal jöttek lengyelek, csehek, szlovének, szlovákok is.

– Milyen rendezvények voltak a legnépszerűbbek?

– A nyár végén a 100 éve született Simándy Józsefre, a híres operaénekesre, településünk díszpolgárára emlékeztünk koncertekkel és kulturális programokkal. A neves tenor életét, munkásságát és művészi pályáját egy utazó fotókiállítással idéztük meg. A zongora és klarinét kísérettel zajlott szabadtéri emlékhangversenyt – melyen operaáriák, operett részletek, sőt szavalatok is elhangoztak – a művész szobrának megkoszorúzása vezette fel. Szeptember első hétvégéje hagyományosan a györöki szüret és halászléfőző fesztiválé volt. A régi szüretek hangulatát idézte meg a vidám, jelmezes szüreti felvonulás fúvószenekarral, néptáncosokkal és boros lovas kocsival. A főzőcsapatok által elkészített ízletes halászlevek kóstolása mellett kirakodóvásár, néptáncműsor, gólyalábas előadás, rockabilly koncert, este pedig szüreti bál várta az érdeklődőket.

A szüreti mulatság napján az ausztriai Vordernberg község képviselő-testületének jelenlétében, Walter Hubner polgármesterrel közösen aláírtuk a testvértelepülési kapcsolatot szentesítő okiratot. Közel egy éves előkészítő munka és többszöri oda-vissza látogatás előzte meg a hivatalos kapcsolat megerősítését. Célunk a két település közti idegenforgalmi, gazdasági kapcsolatok erősítése, az intézmények, művészeti csoportok együttműködésének erősítése. Vordernberg egy ezer lelkes, Graztól ÉNY-ra fekvő falu a Steier régióban. Az egykori bányász település jelenleg a téli turizmusból él. Érdekesség, hogy vendégeik 60 százaléka hazánkból érkezik.

Október első napján ínycsiklandó süteményekkel és zenés-táncos programokkal vártuk az érdeklődőket a Szent Mihály-napi búcsúra, melyen többek közt a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar is szórakoztatta a közönséget. A hagyományos, óvodát segítő sütivásár is nagy népszerűségnek örvendett. Ugyanezen a hétvégén, az utolsó hajójáratok közlekedésének zárónapján áthajóztunk Balatonmáriafürdőre, ahol több eseményt is ünnepeltünk. A vendéglátókon kívül Balatonkeresztúr, Badacsonytomaj és Balatongyörök focicsapatai léptek az új, műfüves pályára, hogy megnyerjék a minibajnokságot, de a győzteseknek járó kupát mi hozhattuk el.

A Nyitott Balaton programsorozat részeként október első péntekén kinyitottak a Bece-hegyi borospincék, és hangulatos borkóstoló túrán kóstolhatták a hegy levét a borbarátok. Elindultak a különböző sportfoglalkozások a művelődési ház nagytermében – jóga, zumba, aerobik –, valamint több ismeretterjesztő előadást is tervezünk a Társas-kör és a Kertbarát-kör összejövetelein belül, s folyik már egy tavaszi, régészeti és helytörténeti előadássorozat előkészítése is.

– Milyen beruházások, fejlesztések kezdődnek?

– Amint a helyi adóbevételeink befolynak, elkezdjük a nyáron elmaradt kátyúzásokat, és a strandon keresztülvezető sétány utolsó szakaszának térburkolására is sort kerítünk. A 71-es főút megerősítésének nagyon örülünk, így a megyehatártól Vonyarcvashegyig egy teljes szélességében megújított, sima burkolatú úton hajthatnak az erre közlekedők. Egy 15 éves álmunk vált valóra az út felújításával. A 2000-es évek elején az M7-es autópálya építéséhez ezen a szakaszon hordták a követ a nagy teherszállítók, amitől az útpálya nyomvályús, gödrös, kikopott lett. A következő két évben egészen Keszthelyig megújul majd az útpálya szerkezete.

A Magyarországi Kerékpáros Szövetség megkeresett minket, hogy szeretne egy ún. „Strandolj és parkolj” pontot létrehozni a strandon a turisztikai szolgáltatásfejlesztési pályázatok keretében, amelynek a beadására ez a szervezet jogosult. Ha nyer a pályázatuk, már tavasszal elkezdődhetnek az építési munkák. A kerékpárosok biztonságos megállóhelyet kapnának zárható tárolóval, egész éven át üzemelő vizesblokkokkal, pihenővel, melegedővel, kényelmes strandi beléptetővel. A tó körül harminc kilométerenként, hat ilyen pont létesülne.

A böngyéri településrészen egy bringaparkot is tervezett a Szövetség, ahol a kisebbek tanulhatnának meg kerekezni, ügyességüket kipróbálni. A geopolitikailag jó helyen fekvő településünkre azért esett a választás, mert kitűnő kiindulópontja a Keszthelyi-hegység túraútvonalainak megközelítésére. Negyedik éve kerékpáros hajójáratok is érkeznek a balatongyöröki kikötőbe, illetve indulnak innen.

Tervezés és előkészítés alatt áll egy kétmilliárd forint összértékű megaprojekt: a külterületi részek csatornázása. A kormányhatározat szerint a térség lakóinak kiváló ivó- és karsztvizet biztosító Erzsébet-forrás egyes vizsgálati paraméterei, nitráttartalma lassan elérik az egészségügyi határértékeket. Az okokat keresve a DRV kötelezett minket egy környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésére. A szaktanulmány szerint a külterületek teljesen beépültek, és az ivóvíz ugyan minden ingatlanon elérhető, de csatornázás a mai napig sincs, az emésztőgödrök használata sok kivetnivalót hagy maga után. Az itt lévő ezer ingatlan után éves szinten mindössze 65-70 köbméter szennyvizet szállítanak el, a 30-40 ezerköbméteres mennyiség helyett.

Jeleztük, hogy nem rendelkezünk 400 millió forintos önerővel, ezért a beruházás költségeinek 70 százalékát a kormány magára vállalta. Elértük, hogy a helyben élőknek a legkisebb anyagi terhet kelljen viselniük. Kapunk segítséget, de anyagilag a lakosoknak is hozzá kell járulniuk a beruházáshoz. A tervek szerint a beruházás végeztével – ugyancsak lakossági hozzájárulással – a külterületi utak is szilárd burkolatot kapnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK