2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dióskál gyümölcsfeldolgozásba kezd

2016. december 13. kedd, 14:35
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
Az ötszáz lelkes Dióskál a béke, a nyugalom, az egyetértés faluja kíván maradni. Nem dédelget olyan álmokat, amik testidegenek egy községtől. Szeretnénk ugyan egy közparkot, meg egy termelői piacot a település központjába, de a türelmetlenség helyett a célravezetőbb, türelemmel teli józan bölcsességre szavazunk – mesélte Kluzer János polgármester.

– Az a célunk, hogy a falusi életforma hagyományaiból merítve, minél többen alakítsanak ki, műveljenek konyhakertet, és az a tudás, amely eddig évszázadok során öszszegyűlt, tovább örökíthető lehessen a fiatal generációk számára és nemzedékek között. A falu zártkerti részén a START munkaprogram segítségével művelt kertbe ősszel elültettünk négyezer tő málnát. A műveléshez szükséges gépek, berendezések vásárlását vissza nem térítendő pályázati forrás segítette. A zártkertek művelését szorgalmazó revitalizációs programban 8,5 millió forintot nyertünk területvásárlásra.

Célunk, hogy négyszáz darab, a vidékünkön őshonos gyümölcsfát vásároljunk. A gyümölcsök beérés utáni hasznosítására többféle megoldást is kiötlöttünk. A program további szakaszában 7 millió forint értékben újabb, a betegségeknek ellenálló, őshonos alma-, körte-, cseresznye- és szilvafákat tervezünk telepíteni. A műveléshez megvásárlunk egy traktort is.

Döntöttünk arról is, hogy beszerzünk 250 tő itt őshonos othelló szőlőtőkét, ami kettős hasznosítású fajta, akár étkezési szőlőként is felhasználható. Gyümölcsének élvezeti értéke miatt e szőlőfajta egyre népszerűbb. A direkttermő rothadásnak, fagyoknak, filoxérának ellenálló gyümölcsből mi nem bort fogunk készíteni. Nem célunk az alkohol előállítása. Hatmilliós önerőből hatszáz méter hosszúságban felújítjuk az Arany János utca burkolatát. A nemzetközi hírű, a közvilágításban és a nagyfeszültségű távvezeték-szerelvények gyártásában, hazánkban élen járó Hofeka cég hatvan helybeli munkavállalójával Dióskál legnagyobb foglalkoztatója. A cég és a START közmunkaprogram hozzásegített bennünket ahhoz, hogy munkanélküli nemigen akad a településen. Jövőre harminc fő kerülhet be a programba. Őket évszaktól függően: fakitermelésre, zöldségtermesztési munkálatokra, gyümölcsfagondozásra, virágültetésre, faluszépítési feladatokra, településdekorálásra kérjük fel. Jövőre – a Zalalövőn már bevált megoldás mintájára – beszerzünk majd egy gyümölcs- és lekvárfőzés-re használatos berendezést, aminek segítségével egészséges gyümölcslét, szörpöt állíthatunk elő.

Vásároltunk 2500 rózsatövet amiből ezer tövet kiosztottunk az itt élő 200 háztartásban. Jutott a közterekre, a községháza és a művelődési ház elé, a temetőbe, de még a templom köré is. Rendelkezünk közfoglalkoztatotti állománnyal, betonkeverővel és térkövek gyártására alkalmas berendezéssel is. Csupán az alapanyagot kell megvenni és elindulhat a járdák rekonstrukciója.

Az orvosi rendelő felújítására pályázatot nyújtottunk be. Az óvoda belső felújítását és játékvásárlást egymillió forinttal támogattuk. Ez évben több milliós pénzmaradványnyal fordultunk és jövőre sem szeretnénk hitelt felvenni.

Büszkék vagyunk önszerveződő csoportjainkra, akik lelkesen segítik a rendezvényeink (idősek napja, nemzeti ünnepek, karácsony) méltó lebonyolítását. Az agilis Ruppert Roland kultúros programszervező-könyvtárossal már szervezik a december 18-ai falukarácsonyt. Immár 21 éve a Mikulás is házhoz megy minden 14 év alatti gyermekhez és néhány ezer forint értékben ajándékkal is meglepünk minden helybéli családot. Január harmadik hétvégéjén tradicionális, különleges helyi menüsort magába foglaló disznótorost szervezünk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK