2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Iskolafelújítás, malomrekonstrukció

2020. november 13. péntek, 16:14
Szerző: Nemes Norbert
Gyenesdiáson mintegy 1,5 milliárdos beruházásban valósulhat meg a Kárpáti János Általános Iskola felújítása és bővítése. A település elkötelezett a turisztikai fejlesztésekben is: ezek egyike lesz a 16. századi vízimalom rekonstrukciója a remélt pályázati támogatásból.

Gyenesdiás nemcsak fejleszt, gazdasági intézkedéscsomaggal kezeli a járványhelyzetet

– A több, mint négyezer lakosú Zala megyei nagyközség mindennapjait mindenekelőtt a turizmus határozza meg, ami a Balatonnak, a Keszthelyi-hegység természeti környezetének, kirándulóhelyeinek, a környék látnivalóinak, a kiépült turizmus-infrastruktúrának és a helyi lakosság vendégszeretetének köszönhető. Több mint hétszáz vállalkozás is működik nálunk, ami jelzés arra, hogy egyre többen látnak pozitív jövőképet és fantáziát az itt rejlő lehetőségekben. A munkahelyeket teremtő vállalkozói kedv hozta magával, hogy új iparterületet is nyitnunk kellett. Ha szerényebben is, de biztonsággal tudjuk tervezni a jövőnket” – mondta Gál Lajos polgármester.

– Szeptember közepén végre letettük a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola fejlesztésének alapkövét. A mintegy 1,5 milliárdos, pályázati forrásokból megvalósuló beruházás során tornacsarnokkal, táncteremmel, új tantermekkel és szaktantermekkel bővül a minden esztendőben szépen fejlődő oktatási intézmény, ahol várhatóan már több mint félezer gyermek oktatására nyílik lehetőség. Gyenesdiás már eddig is igazolta, hogy képes minőségi életteret biztosítani a helyben élő polgárainak. Az óvoda, a bölcsőde és az orvosi rendelő felújítása mellett az iskola is már korszerű eszközökkel várja majd a tanulókat és a pedagógusokat. A beruházás egy komoly mérföldkő a település életében, hiszen ilyen mértékű invesztíció korábban még nem valósult meg. A 20×40 méteres nagyságú sportcsarnok a jelenlegi öko-iskola épülete mögötti területen épül és az iskolai tornaórákon kívül községi rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz. A térségi szinten jelentős intézményben kialakítunk egy tánctermet, több új tanteremet és további szaktantermeket. A projekten belül lehetőség lesz informatikai eszközök, bútorok beszerzésére, a pedagógusok pedig különféle módszertani képzéseken vesznek részt. Az ünnepélyes alapkőletétel keretében az udvaron elhelyeztük a helyi és megyei újságokkal, valamint tervrajzokkal teli időkapszulát. Várjuk, hogy a létesítmény a jövő novemberi határidőre elkészüljön. Azt sem bánjuk, ha a tanterem megújítási program keretében egyes tanulócsoportoknak a második félévben a szomszédos településre kell majd átjárniuk.

– Miként sikerült megbirkózni a pandémia helyzettel?

– Nincs könnyű helyzetben a mi településünk sem. A járványügyi „újratervezés” először márciusban startolt, majd mindezt a fertőzés második hullámában, gazdasági értelemben, a költségvetésünkkel összefüggésben is meg kellett tennünk. Idénre több önerős fejlesztést is terveztünk, de a ránk is érvényes, szükségszerű adóelvonások miatt többről is lemondtunk. A település biztonságos működtetése érdekében egy helyi, gazdasági, intézkedés csomagot állítottunk össze úgy, hogy a tartalékképzésről sem feledkeztünk meg. A biztonsági alap egyrészt az önerős fejlesztések visszatartásából, másrészt abból származott, hogy a máskor jelentős hozzájárulást követelő rendezvények is javarészt elmaradtak. A nyári belföldi turizmus a kiváló településmarketing következtében szerencsére élénk maradt. A vendégszám növekedése javarészt kompenzálta az idegenforgalmi adó és az egyéb adóbevételek központi elvonását, és növekedett az iparűzési adó is. Nem lehet panasz a strandjaink látogatottságára sem. Minden járványügyi előírást igyekeztünk maradéktalanul betartani a maximális biztonság jegyében.

A település intézményeire, közösségi tereire, és a strandokra vonatkozóan is mindent megtettünk. Örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Balaton valamennyi strandja közül a Diási Játékstrand bizonyult járványügyi védekezésben a legfelkészültebb fürdőhelynek. Mindezeket megkoronázta, hogy öt csillagot nyert el a Diási Játékstrand és a Gyenesi Lidóstrand is. Köszönet illeti a kormányt azon állami források rendelkezésre bocsájtásáért, amelynek felhasználásával tavaly mintegy 90 millió forintot tudtunk pályázati forrásokból a strandjaink modernizálására fordítani. A turisztikai egyesülettel, az idegenforgalom szereplőivel, a vállalkozókkal is jó munkakapcsolatot ápolva odafigyeltünk a vendégeink részéről érkező igényekre, jelzésekre. Akadnak olyan, a Magyar Turisztikai Ügynökség által támogatott fejlesztések, amelyek komoly beruházókat vonzanak a térségbe. Ilyen a parti kerékpársétány építése, a több lépcsős horgásztanya-fejlesztés, és a 120 férőhelyes szálloda építése is. Az alap infrastruktúra bővítését szeretnénk elérni további utak, járdák, csapadékvíz-elvezető rendszerek építésével. A minőségi turizmus fejlesztése érdekében tett lépés a 16. századi vízimalom rekonstrukciója, amelynek érdekében több összehangolt pályázatot is benyújtottunk. Jövő ősszel szeretnénk megnyitni a közel 300 férőhelyes Művelődési Házat és Ebédlőt. Jó partnerként segítjük a bakancsos, a kerékpáros és a lovas turizmus fejlődését. A köztemető és a sportpálya mellett is nemrégiben különféle facsemetéket ültettünk el. Gyenesdiáson a hagyományőrzés és családbarát értékek növekedése mellett valóban mindent megteszünk a jövőt szolgáló, kiegyensúlyozott fejlesztések érdekében!

– Nem volt hiány rendezvényekben…

– A nyár és az ősz szerényebb, de színes programokkal várta a vendégeket: GyenesdiásON, a Borsétány, a Korzó Estek, Klassz a pARTon, Községházi koncertek. Mindemellett 11. alkalommal rendeztük meg a már hagyományos Festetics Vágtát. A nemzeti összetartozás napjának június 4-ei ünneplését jobbnak láttuk szeptember 19-ére elhalasztani. Ekkor a Diási Történelmi Emlékparkban a „diós-diás” települések nevében egy testvér-települési összetartozást jelképező csodaszép Trianon emlékművet állítottunk, rajta a határon inneni és túli „diós-diás” partnertelepülések neveivel. Az emlékművön turul, Szent korona és Kossuth-címer hirdeti a nemzeti összetartozást. Ugyanezen a napon a Szent István Egyetem Burgonyakutatási Központjával társrendezésben tartottuk az immár kilencedik családbarát burgonyanapot. Hálatelt szívvel készülünk a karácsonyi ünnepkörre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK