2021.08.03., kedd - HerminaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lenti lépésről lépésre

2018. február 28. szerda, 13:37
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Nagyjából hét milliárd forintból gazdálkodhat idén Lenti város önkormányzata. Mindebből majdnem öt milliárd pályázatokhoz kapcsolódik, két milliárd pedig a működéshez. Mire jut elegendő forrás idén? – kérdeztük Horváth László polgármestert.

– Bár a költségvetés egy évre szól, a rendelet elkészítésénél figyelembe vesszük a jogszabályok változásain túl az előző évek folyamatban lévő munkáit, kötelezettségvállalásait, a gazdálkodás tapasztalatait. Egyeztettünk az intézményekkel, az érdekképviselettel. Elegendő forrás kell hogy jusson a kötelező feladatok megvalósítására, az intézmények működésére, a város üzemeltetésére, az adósságszolgálat teljesítésére. A költségvetés 70 százaléka Lenti és közösségeinek fejlesztését szolgáló, elnyert pályázatok ez évre jutó feladatainak megvalósítását teszi lehetővé ezek a források kötött felhasználásúak, más célra nem fordíthatók.

- A kiegyensúlyozott, takarékos gazdálkodást a város célként fogalmazta meg. Mit jelent ez a mindennapok gyakorlatában?

- A személyi kiadásoknál a bérek a törvény szerinti besorolásnak megfelelően kerültek számszerűsítésre, költségvetési szervenként meghatároztuk a foglalkozatotti létszámkeretet, a dologi kiadásokat az intézmények, a városüzemeltetés és a városrészek képviselőivel rangsoroltuk, egyeztettük. Minden pénzügyi teljesítésnél figyelemmel kell lennünk likviditási helyzetünkre, fizetési kötelezettségünket mindig pontosan teljesítjük.

- Nemrégiben a helyi foglalkoztatást elősegítő paktumot írtak alá. Mit várnak ettől a programtól?

- Komoly hatással lesz az álláskeresők elsődreges munkaerőpiacra jutásának megsegítésére, hiszen bértámogatást, képzési támogatást biztosít. Közel kétszáz hátrányos helyzetű álláskereső bevonása lehetséges a programba, helyzetükön a különböző foglalkoztatást koordináló szervezetekkel való kapcsolatépítéssel javíthatunk, negyven fő részére támogatott képzést, több mint nyolcvannak elhelyezkedési lehetőséget kínál a projekt.

- Lenti több, országhatárokon átnyúló uniós projekt megvalósításában is érdekelt. Idén milyen pályázatok előnyeit élvezik majd?

- Több nemzetközi pályázatunk van, a lezárt City Cooperation projekt folytatására Lenti közel félmillió eurót nyert a magyar-szlovén–osztrák határrégió növekedésorientált, policentrikus fejlesztésében való részvételre. Interreg Szlovénia Magyarország Együttműködési Program keretében több pályázatot nyújtottunk be: a nyertes GARDEN projektből 225 ezer eurót használhat fel Lenti, cél a határon átnyúló idegenforgalmi hálózat, apró csodák régiójának kialakítása Moravske Toplice és Lenti között található térség vonzerejének növelésével a fenntartható turisztikai kínálat határon átnyúló integrációjával, a kulturális és természeti örökség védelmére fókuszálva innovatív turisztikai programcsomagok létrehozásával.

Elbírálás alatt van Social Network - Közösségi háló a veszélyhelyzetbe került hátrányos helyzetű személyek védelméért – pályázatunk, melynek  átfogó célja egy olyan szlovén – magyar együttműködés kialakítása, amely lehetőséget biztosít mindkét fél részéről egy katasztrófahelyzetben a potenciálisan veszélyeztetett célcsoport megvédésére az erőforrások közös felhasználásával Lenti, Őriszentpéter Hodoš és Dobrovnik településeken. A Folk Music Heritage (Közös népzenei örökségünk feltárása, feldolgozása és elterjesztése) program a több évszázados közös zenei gyökerek feltárását segíti. Szlovénia magyar nemzetiségű területein id. Horváth Károly gyűjtötte a népzenét, Magyarország szlovén nemzetiségi területein pedig a Zenetudományi Intézet végeztetett gyűjtéseket. A részben rendelkezésre álló, nem rendszerezett, többségében analóg módon rögzített népzenei anyagból, projekt eredményeként egy közös, digitálisan feldolgozott, kutatható népzenei gyűjteményt hozunk létre.

- Pályázati forrásból mit kívánnak megvalósítani az első negyedévben?

- Zárul az óvoda – bölcsőde felújítási pályázatunk, megkezdjük a Családsegítő új székhelyének építési munkálatait, folynak a tervezésre, kivitelezésre kiírt közbeszerzések, egyeztetünk a közműveket érintő beruházások tervezőivel kivitelezőivel.

- Mennyire fontos a civil szféra, a helyi egyesületek, a sportélet megbecsülése, anyagi támogatása?

- A város közösségi életében jelentős szerepet betöltő, rendszeres munkát végző egyesületek, alapítványok támogatására több mint 15 millió forintot irányoztunk elő. Szorgalmazzuk a pályázatokon való részvételt, melyhez előző évben is nyújtott testületünk támogatást.

- A lenti termálfürdő nem aludt „téli álmot”, a szezonig milyen újdonságokkal várják a vendégeket?

- Családi kedvezményekkel, hétvégi büféebéddel, szaunaszeánszokkal egészítették ki kínálatukat, az éves bérlet mellé plusz szolgáltatásokat kaphatnak, az ebben az időszakban vásárlók.  

- Lenti egyedülálló négycsillagos gyógyszállodája megfelel-e a tulajdonos elvárásainak?

- Cél a gazdaságos, költséghatékony működés. A Hotel Balance egyre ismertebb, az elégedettség mérések kiváló minősítéseket hoztak, sok a visszatérő vendég. Az elmúlt évben a kihasználtság meghaladta a hatvan százalékot, idén a hetven százalék megközelítése a cél.

- A gyógyturizmus további fejlesztésére milyen elképzeléseket, terveket szeretnének megvalósítani a jövőben?

- Szeretnénk további gyógyászati szolgáltatásokat felkínálni, elképzeléseink megvalósításához a fürdő létesítményrendszerének célirányos bővítése szükséges, a gyógyturizmus fejlesztésére van kormányzati szándék, bízunk benne, hogy a források is rendelkezésre állnak a közeljövő terveinek valóra váltásához.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK