2022.10.04., kedd - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kisrécse összefogással mentette a menthetőt

2020. szeptember 22. kedd, 18:08
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Szeretett községünket július 25-én elöntötte az ár, hatalmas mennyiségű sáros vizet és hordalékot magával hozva. Ekkora természeti csapás még nem érte a falunkat. A település alacsonyabban fekvő része víz alá került úgy, hogy nálunk nincs sem patak, sem ér. A környék szőlő-dombjairól, akácos kisbirtokairól és egybefüggő mezőgazdasági művelés alá vont területeiről összegyűlt csapadék erős sodrással zúdult szinte mindenhova - mesélte Tóth Lúcia, Kisrécse polgármestere.

– A katasztrófavédelmet, a vízműveket és a Volán társaságot is azonnal értesítettük, de a község mentőcsoportja is a hívás után egyből érkezett. Az elővigyázatosságból deponált homok és a hivatalban tárolt zsákok jó szolgálatot tettek, hiszen egyből neki tudtunk állni védekezésnek. Megfeszített erővel tettük a dolgunkat és mindent megtettünk, amit emberileg megtehettünk. A település azonnali, 25 ezer forint összegű gyorssegélyt adott azoknak, akiket kár ért. Épületfalak, bútorok, hűtőszekrények is tönkre mentek. A Bakónaki-patakról késő délután érkezett második víztömeg is elért két lakóházat, így kényszerű kiköltöztetésre is sor került. Az azonnal lejelentett vis major kárt augusztus 25-én megvizsgáló szakemberek is döbbenten álltak a mederben lévő leszakadt betontömbök eltűnése, az útpadkák árokba kerülése és az útburkolati károk előtt.

A vírus -és árvíz helyzetre tekintettel úgy döntöttünk, hogy egy zártkörben meghirdetett falunapot szervezünk az összetartozás jegyében. Itt köszönetet mondtunk mindazoknak, akik a védekezésben szívüket-lelküket beleadva helyt álltak. Az árvízűző falunapon a sztárfellépők helyett ezúttal a község jó énekhanggal megáldott lakói vehették kézbe a mikrofont, volt főzőverseny és sütemények versenye is. Sümegi Bianka elkészítette a „Falu tortáját”, melyet közösen fogyasztottunk el. A gyermekprogramok mellett egy fényképkiállítást is megnyitottunk, ahol fotók dokumentálják a védekezés mozzanatait és azt, hogy ha rövid ideig is, de az ár volt az úr a völgyben fekvő kétszáz lelkes településen.

– Milyen irányba tart a falu fejlesztése?

– A Magyar Falu Program (MFP) pályázatán tavaly nyertünk egy falugondnoki buszt, amit idén májusban tudtunk átvenni és üzembe helyezni a falugondnoki szolgálat működtetésére. Szeptembertől a gyógyszer beszerzésen túl, heti egy alkalommal nagykanizsai nagybevásárlási lehetőséget kínálunk fel az időseknek, illetve a gyermekeket is szállítjuk iskolába. A MFP-ban a kultúrház felújítására elnyertünk 30 millió forintot és állományba vettünk egy munkatársat, aki már a falunap szervezésében is segédkezett.

Egy régebbi vidékfejlesztési pályázatunkkal összedolgozzuk a most elnyert forrást és teljesen megújítjuk az épületet, hogy egy környezetbe illő, 21. századi elvárásoknak megfelelő kultúrotthonnal gazdagodjunk. Készülnek a kiviteli tervek és összeállítjuk a közbeszerzéshez szükséges dokumentumokat. Az épület átesik teljes akadálymentesítésen, tetőcserén, nyílászáró cserén, külső hőszigetelésen, bővítésen. Nagyon takarékoskodunk, hogy az állami elvonások ellenére az önerő meglegyen. A település biztonsága érdekében, terveinkben szerepel a köztérfigyelő kamerarendszer kiépítése a falu teljes területén.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK