2021.10.25., hétfő - Blanka, BiankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújul Felsőrajk hivatala

0. x 00. vasárnap, 00:00
Szerző és fotó: Antal Lívia
Felsőrajkon végéhez közeledik az önkormányzati hivatal felújítása. A teljes külső és belső rekonstrukció mellett új épületrésszel és terasszal is bővítették az épületet, amely már mutatja végső formáját. A közép-zalai településen egy utcáról nem látható beruházás is megvalósult, mégpedig az óvodai konyha korszerűsítése. E projektre ugyancsak pályázati támogatást nyert az önkormányzat.

– Az önkormányzati épület első tömbje kilencven évvel ezelőtt épült, majd később két újabb részt toldottak hozzá. Emiatt sem felelt meg a hivatalként való működésnek, nem beszélve arról, hogy az eltelt idő igencsak nagy nyomot hagyott rajta – kezdte a beszélgetést Czémán László polgármester. – Felújításával régi vágyunk teljesülhet, amit a Belügyminisztérium pályázatán elnyert 30 millió forintos támogatás tesz lehetővé. A projekthez eredetileg kevesebb önerőt terveztünk, ami a kivitelezés végére hét millió forintot is elérheti. A munkálatokat február elején kezdtük meg, falakig lebontva az épületet. A födém maradt, de új koszorút kapott, amelyre az új tető került.

Nemcsak szebb, de korszerűbb is lesz

Az egyik épületrész olyan rossz állapotban volt, hogy alá kellett szigetelünk. Az épület két irodával, előtérrel és teraszszal bővítettük, mintegy 90 négyzetméterrel, mely által 233 négyzetméterre nőtt alapterülete. Az összes infrastruktúrát kicseréltük, a fűtésrendszert, a víz-, gáz- és a villanyhálózatot. Újra lett vezetékelve a telefon- és az internethálózat is. A meglévő belső helyiségek átépítése során új férfi és női vizesblokkokat, valamint egy teakonyhát is kialakítottunk. Kívül-belül új nyílászárókat építettünk be, az épületet szigeteltük és vakoltuk.

Várhatóan november végére, december elejére fejezzük be az építkezést, magával a projekttel azonban csak 2019. december végére kell elszámolnunk. A beruházás miatt csak egy napot szünetelt a hivatal, amikor is átköltöztünk a község vendégházába, a Bakó Majorba. Az ügyfeleket jelenleg még itt fogadjuk, és remélhetőleg hamarosan a megújult önkormányzati hivatalunkban. A modern épületben nemcsak az ügyfélfogadás, de a hivatali munka optimális feltételei is biztosítottak, mivel minden osztály (az adó, a pénzügy, a gyámügy) külön helyiséget kap. Külön irodája lesz a jegyzőnek, a polgármesternek és a járási ügysegédnek is. Ez azért fontos, mert napi ügyfélforgalom elég nagy, hiszen Felső-rajkkal együtt öt település igazgatási feladatait látjuk el a közös önkormányzati hivatalban. Jövőre parkosítást és térkövezést is végzünk az épület körül, amellyel már most szebb, rendezettebb a faluközpontunk.

– A nyár más feladatot is hozott.
– Igen, az óvodakonyha felújításán is dolgoztunk, amit a tanév kezdetére fejeztünk be. A rekonstrukcióra 15 millió forintos pályázati támogatást nyertünk, melyből a víz-, a szennyvíz- és a villanyhálózatot cseréltük ki. Új járólapot és csempét építettünk be és kifestettük a falakat. Nyertünk egy másik pályázaton 1,2 millió forintot, melyből a páraelszívó rendszert alakítottuk ki, valamint újra cseréltük a kazánokat. A nagyobb összegű projekt eszközbeszerzést is lehetővé tett. A teljes fa bútorzatot savállóra cseréltük, továbbá új üstöt, gázzsámolyokat, dagasztógépet, villanysütőt, ipari gáztűzhelyt helyeztünk üzembe. Az óvodakonyha felújítása is önerővel vált teljessé, ami négy millió forintot tett ki. A kivitelezés ideje alatt a hahóti konyháról hoztuk az ebédet, hogy a nyári ingyenes gyermekétkeztetést és a szociális étkeztetést biztosítsuk. Az új konyhában augusztus 12-vel kezdődött meg a munka. Az új eszközök miatt szoros volt az átállás, ráadásul Hahótot is el kellett látni, mert két hétre leállt az ottani konyha.

– Külterületi utakkal kapcsolatban is adtak be pályázatot.
– Konzorciumban Alsórajkkal pályáztunk a külterületi utak karbantartását szolgáló gépbeszerzésre, melyen 27 millió forintot nyertünk. Egy modern, többféle kommunális feladat elvégzésére alkalmas traktort szeretnénk vásárolni a támogatásból, amelynek közbeszerzési eljárása már zajlik. A külterületi útjaink egyébiránt rendben vannak, csak a karbantartásuk nehéz, mert kevés a közfoglalkoztatott, ami most könnyebbé válik ezzel a munkagéppel.

– Mely pályázataik várnak elbírálásra?
– A ravatalozó felújítását régóta tervezzük, melynek megvalósítását a Leader-programra beadott pályázatunktól reméljük. A rekonstrukcióval az a célunk, hogy az épületet korszerűbbé illetve funkciójához méltóbbá tegyük. Összértékben olyan 8–10 millió forint körüli beruházással számolunk, hiszen az elnyerhető 6 millió forintos támogatáshoz önerőt is kell tennünk. A jövőt tekintve a kultúrház felújítására is sort kell kerítenünk. Van egy nagyon régi iskolaépületünk. Jó lenne, ha valamilyen módon megújulhatna, akár egy kisebb vállalkozás fejlesztésében, ami újabb munkahelyeket is teremthetne falunkban – mondta Czémán László polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK