2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mosollyal a betegség, a fájdalom ellen

2016. október 10. hétfő, 14:10
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Csak mosollyal lehet a betegség felett úrrá lenni, véli Németh-Horváth Kata, a közel két éve alakult Reumatoid Artritisz Betegklub vezetője. A klubbal éppen a mosollyal kíván segítségére lenni betegtársainak, hogy beszélgetéseik alkalmával kicsit elfeledkezzenek a mindennapokat megkeserítő fájdalmakról.

– Átlagosan tizenketten vagyunk egy-egy klubfoglalkozáson állapotunktól függően, mert néha annyira korlátozottak vagyunk mozgásunkban, hogy felkelni is alig tudunk. Úgy gondolom, az alacsony részvételben a rossz hangulat, a depresszió is szerepet játszik az állandó fájdalom és a mozgás nehezítettsége miatt.

Várja tagtársait a Reumatoid Artritisz Betegklub

– Igencsak kellemetlen kísérő tünetek. Mi a betegség lényege?

– A reumatoid artritisz autoimmun eredetű megbetegedés. Az immunrendszer fehérvérsejtjei kóros működésük miatt a saját ízületeket idegenként fogják fel. Fájdalmas gyulladásos folyamatokat indítanak el, melynek következtében ízületi deformitások, összenövések alakulnak ki, rontva az ízületek funkcióját, a betegek munkaképességét, önellátását, életminőségét. Hazánkban közel 100 ezer beteget érint, és előfordulása háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

– A klub hogyan tud segíteni a betegséggel való megküzdésben?

– Fontos célunk, hogy a bezárkózottságból kimozdítsuk betegtársainkat. Erre kínálnak jó alkalmat a találkozások, hiszen kibeszélhetjük problémáinkat és megoszthatjuk tapasztalatainkat egymással. Ki, hogyan tudja csökkenteni a fájdalmat, kinek, mi válik be. Mivel a betegség a családtagokra is hatással van, őket is biztatjuk, hogy jöjjenek el a foglalkozásokra. Nyáron egy közös pikniket is szerveztünk, ami nagyon jól sikerült. A közeljövőben egy fájdalomkezelési relaxációs tréninget indítunk, hogy elsajátítsuk azokat a technikákat, melyek segítségével leküzdhetjük, vagy legalább csillapíthatjuk a fájdalmat. Ez nyolc héten át heti egyórás foglalkozást jelent szakember irányításával, amit havi egy alkalommal ismétlő tréning követ majd.

– A fájdalom mellett milyen következményei lehetnek a betegségnek?

– A gyulladásos folyamattal egyaránt károsodik az ízületi porc és a csont, ami a legrosszabb esetben akár teljes mozgásképtelenséggel is járhat. A reumatoid artritisz sajnos az egész szervezetre kihathat. Jelentkezhet gyengeség, rossz közérzet, hőemelkedés, de ami súlyosabb, okozhat szív-, tüdő-, szem-, ér- és ideggyulladást.

– Ön hogyan veszi fel a harcot ellene?

– Esküszöm a gyógytornára, valamint az ízületvédelemre, mely technikák mind megtanulhatók. A kezemet mindennap tornáztatom speciális gyakorlatokkal, illetve segédeszközöket használok ízületeim védelmére. Ez a gyűrű és ez a karra húzható eszköz egyrészt leveszi a terhet a csukló- és kézfejízületeimről, másrészt a deformitás ellenére segít helyes irányban tartani ujjaimat. Emellett arra is ügyelek, mit, hogyan fogok meg, emelek fel, például egy kávéscsészét. Nagy súlyú tárgy szóba se jöhet…

– Milyen gyógyszeres kezeléssel tarható szinten a betegség, lassítva, megállítva a súlyos következmények kialakulását?

– Nekem sokat segít a biológiai terápia, mely a jelenleg a legkorszerűbb és talán a leghatékonyabb eljárás. Az alkalmazott készítmények hatékonyan enyhítik a fájdalmat, meggátolják a súlyosabb ízületi deformitások kialakulását, illetve a kísérőbetegségek előrehaladását. Én havonta egy alkalommal kapom infúzióban. A biológiai terápiák térítésmentesen rendelhető szerek, alkalmazásuk megyénkben is kijelölt reumatoid artritisz centrumokban történik. Félévente fizioterápiás, évente rehabilitációs kezelések is ajánlottak.

– Mit tanácsol betegtársainak?

– A gyógyíthatatlan betegség elfogadását, és azt hogy, soha ne adják fel. Ez korántsem egyszerű, mert nem tudjuk, hova tart és mi lesz a végkifejlete. Viszont, ha elfogadjuk, akkor el is tudjuk engedni, mi több, még mosolyogni is tudunk. Az öröm márpedig mindenre gyógyír. Sorstársaink figyelmét arra hívnám fel – nincsenek egyedül – így szeretettel várjuk őket klubunkba. Találnak rólunk tájékoztatót a zalaegerszegi reumatológiai szakrendelésén, és jómagam a 06-30/322-6838-as telefonszámon szívesen válaszolok minden kérdésre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK