2022.09.30., péntek - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sármelléki sikerek

2018. július 11. szerda, 16:39
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Sármellék büszke arra, hogy nemrégiben a helyi Vöröskeresztes alapszervezet és a SÖTYE áldozat- és segítőkész aktivistáinak jóvoltából immár végérvényesen megszerezte a Humanitárius Település kitüntető címet. A szezonra kicsinosított község egyértelmű nyertese lehet több olyan küszöbön álló mega projektnek, aminek kivitelezése nemrégiben megkezdődött, szögezte le Horváth Tibor, a község polgármestere.

– A küszöbön álló új gyorsforgalmi úthálózat építése nemcsak a megyén belüli eljutási időket csökkenti, de a Balaton északi partjának keleti felét is könnyebben, gyorsabban lehet majd elérni. Az R76-os okos út a tervek szerint Sármellék felé épül meg, így könynyebben megközelíthető lesz a repülőtér is. A tervezők megvalósíthatósági tanulmányt készítenek, engedélyezési és kiviteli tervdokumentációt hoznak létre a kétszer két sávos, fizikai elválasztású gyorsforgalmi út községet is érintő etapjára. Sármellék átkelési szakaszán egy „alagútszerű alépítmény” létesül. Fenékpuszta és Sármellék közötti hét kilométeres kerékpárút tervei is előkészítés alatt vannak.
Július 17-én 17 órától a művelődési házban lakossági fórumon beszéljük át az építtetővel, illetve a környezetvédelmi hatástanulmány készítőivel, hogy merre tovább. Mi, a falu számára legoptimálisabb lehetőség kivitelezésére akarunk igent mondani. Sármellék külterületén található Magyarország öt nemzetközi repülőterének egyike: a Hévíz- Balaton Airport, amely iránt kiemelt érdeklődést mutatnak külföldi üzletemberek, a nemzetközi logisztikai iparág vezetői. Örömmel várunk minden olyan fejlesztést, amiből a község is profitálni tud.

– Milyen pályázatok segítik a falufejlesztést?
– A menő menza pályázaton a Sármelléki Gyerekekért Alapítványunk közel 20 millió forintot nyert arra, hogy egészségtudatosabb életet éljenek a diákok a szüleikkel együtt. Az egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő program keretében felújítjuk az iskolai konyha és ebédlő bútorzatát. Két ivó kutat is elhelyezünk majd a suli területén. Az egész életen át tartó tanulást népszerűsítő, a kulturális intézmények tanulást támogató társadalmi szerepvállalásának erősítését szorgalmazó pályázaton is győztesnek hirdettek ki minket. Húszmillió forint felhasználásával felújítjuk az ÁMK színháztermét, létrehozunk klubhelyiséget, tanulószobát, de számítástechnikai eszközöket és bútorokat is beszerzünk.

Gesztorként öt környékbeli községgel közösen nyertünk egy humán közszolgáltatás fejlesztési pályázaton 247 millió forintot, hogy oktatással, előadásokkal, tanfolyamokkal segítsük a szociálisan hátrányos helyzetben lévőket, az állást keresőket, a munkahelyet váltókat. Ebben a januárban startolt programban is hangsúlyosan szerepel az életmódváltás fontossága és minimális eszközfejlesztésre is mód nyílik. Alsópáhokkal közösen 51 millió forintot költhetünk nyelvtanfolyamok, számítástechnikai tanfolyamok szervezésére, alkotótáborok indítására, nyári szabadegyetemek tartására, többféle iskolán kívüli szakkör indítására felnőttek részvételével. A projekt a hátrányos helyzetűek támogatását, az anyagok és eszközök beszerzését is lehetővé teszi.
Konzorciumvezetőként a mezőgazdasági külterületi utak karbantartására és gépbeszerzésre Szentgyörgyvárral közösen kapunk közel 63 milliót, amihez 15 százalék önerő biztosítása szükséges. Teljes egészében leaszfaltozzuk a 063-as számú külterületi utat, hogy az iskola előtti Zala utcáról eltűnjék a teherautó és nehézgépjármű forgalom. Veszünk két különböző teljesítményű traktort és az arra rácsatlakoztatható eszközöket. A zalaapáti kerékpáros hídtól az északi faluvégig folyamatban van az engedélyekkel rendelkező kerékpárút építése. A konzorciumi pályázó a megyei önkormányzat, és a kivitelező kiválasztása után 203 millió forintból 2019 év végéig kell készre jelenteni a kijelölt kerékpársávokat és az újonnan épített bringaútvonalat. Nagyon várjuk, hogy a Balaton (Keszthely) és a Kis-Balaton kerékpáros összekötése mielőbb megvalósuljon.

A Belügyminisztériumtól a kistelepülések infrastruktúrafejlesztésre szánt pályázati alapból kapott 1,6 milliót a temető felújítására fordítjuk. A déli bekötőút már elkészült és folyamatban van a harangláb áthelyezése és urnafal kialakítása. Egy hungarikumos pályázatból egymillió forint érkezik a már tulajdonunkban lévő épület falumúzeummá, néprajzi-helytörténeti gyűjteménnyé alakítására, két bemutató szoba kialakítására. Az Orbán-napi hegyi búcsú megszervezését, az I. világháborús új emlékmű megalkotását is pályázati segítséggel kívánjuk megvalósítani, de a nyár folyamán önerőből a Dózsa György úton, a postával és a gyógyszertárral szemközti csapadékvíz elvezető árkot befedjük, hogy ott könnyen, a forgalom zavarása nélkül lehessen parkolni.

– Hogyan indult a nyárra hangolódás?
– „Le a cipőkkel” elnevezéssel immár hetedik éve rendezzük meg a Gyermek és Ifjúsági Tábort a Kis-Balaton kapujában, az igényesen kialakított szálláshelyünkön a helyi iskolásoknak és az ideérkező ifjaknak. Már a negyedik esztendeje annak, hogy a Kovászna megyei Csernáton testvértelepülésünk diákjait is vendégül látjuk itt. A majd negyedszáz sármelléki ifjonc mellett idén már a törökfalusi testvérközség hét tanulóját is elszállásoltuk a 13 csernátoni gyerek mellett. A táborozókra a hat szervező mellett további pedagógusok és önkéntesek felügyeltek. A sokszínű programok között volt strandolás, kerékpáros kirándulás a kányavári szigetre, meglátogattuk a parlamentet, sportversenyeket rendeztünk, de szentgyörgyhegyi kiránduláson is részt vettünk.  

Július 25-étől csernátoni néptáncosok érkeznek majd a tánctáborba, hogy egy hétre rá egy néptáncgálán adják elő, mit tanultak a helyiektől és ők mit tanítottak meg. Utána az oroszországi Klin városából jönnek zeneiskolások augusztus derekáig. Ha nem teltházzal üzemelünk, akkor persze számítunk a betérő bakancsos turisták figyelmére is. A helyi ÁMK is csúcsra jár. A pezsgő kulturális élet bonyolítói túl vannak a Szent Iván napi programon és a roma kulturális napon is. Még a vakáció előtt az iskola pedagógusai, diákjai és szülői közössége vidám hangulatú családi délutánt szervezett kulturális és gasztronómiai bemutatókkal, szórakoztató programokkal, játékos csapatvetélkedőkkel. Itt köszöntöttük a Roszica bolgár tánccsoporttal együtt érkezett dr. Muszev Dancso-t, az Országos Bolgár Önkormányzat elnökét.
Nemes Norbert

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK