2023.12.03., vasárnap - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A gyertya az örök világosság jelképe

2020. október 31. szombat, 18:42
ZalaMédia
Címkék: Mindenszentek
November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2. pedig halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, míg a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ezen a napon.

A november 2-i halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé. Bár már az is szinte mindenhol elterjedt szokássá vált, hogy mindenszentek napján az emberek rendbe teszik és virággal díszítik szeretteik sírját, melyeken aztán gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot szimbolizája.

Sokáig úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, ezért a családi lakomákon nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy azok ne tévedjenek el a házban.

Zalaegerszegen a két nagy temető (a Göcseji úti és a Kiserdei úti) október 31-én és november 1-jén reggel 6 órától este 8-ig várja a hozzátartozókat. A megnövekedett forgalom miatt pedig rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedőket. A hatóságok mindenkit kérnek a járványügyi szabályok betartására is, illetve, hogy a sírkertek látogatói fokozottan figyeljenek értékeikre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK