2022.07.04., hétfő - UlrikZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Becses újdonságok a múltból

2019. február 07. csütörtök, 20:04
Szerző: Horányi Árpád; Fotó: H.Á.
A múltbéli dolgok gyűjtőinek a régiségek megtalálása mindig újdonsághoz jutást jelent. Ez az öröm érte a napokban a gyenesdiási székhelyű Film- és Médiatörténeti Egyesületet. A mozizás technikai múltját becsben tartó közösség számára elismerést és bizalmat is kifejezve, mintegy 200 filmtekercset ajándékozott a szepetneki Panka Sándor, nyugalmazott mozigépész.

A technika fejlődésével már használaton kívül maradt kópiák a Béke, majd az Apolló mozi hajdan volt munkatársa figyelmének, szakmaszeretetének köszönhetőn menekültek meg az enyészettől. Tartós fennmaradásukról való gondoskodást biztosítva adományozta a gyűjteményének jelentős részét az egyesületnek.

A megajándékozottak képviseletében Szávics Gyula elnök elmondta: a felajánlásokat nagy örömmel veszik, sokan gyarapították már készletüket, ritka azonban, hogy egy helyről ilyen tekintélyes mennyiségű értéket kapjanak. Nem csak őrzik ezeket az értékeket. Filmklubokban, egyéb érdeklődő közösségekben való vetítéseiket színesítik a használható kópiákkal, melyek közt különféle oktató-, természet-, úti- és játékfilmek vannak.

A Magyar Nemzeti Filmarchívummal való kapcsolatuk révén pedig garantált a tartami érték megőrzése, segítségükkel a filmeket digitalizálással teszik maradandóvá az utókor számára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK