2022.01.19., szerda - Sára, MárióZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Festetics-ezüstkincsek kerültek vissza

2019. április 05. péntek, 19:04
Szerző Nemes Norbert, Fotó: Ligeti Edina
Aranyozott ezüstkincsek kerültek vissza a keszthelyi Festetics-kastélyba. Díszes ezüsttányérokat és ezüstből készített kelyheket a magyar állam képviselete adta át.

Az egykoron a Festetics-család tulajdonában lévő műkincseket az állam egy tavalyi bécsi árverésen vásárolta. A 12 értékes tányért és 12 kelyhet, valamint 9 kisebb kelyhet a bécsi Dorotheum múlt évi árverésén kikiáltási áron, kicsivel több, mint hatmillió forintért sikerült beszerezni. A tízszögű, aranyozott ezüsttányérok összsúlya csaknem tíz kilogramm. A kelyheken gravírozott címer látható F monogrammal és grófi koronával, valamint a Festeticsek címerállataival, a daruval és a két oroszlánnal. A tárgyak többségén az 1796-os régi bécsi fémjel is szerepel.   

Az átadás-átvétel apropóján a Nagy-bálteremben tartott sajtótájékoztatón Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kiemelte: az a nemzet képes megmaradni, amelyik megbecsüli saját múltját, történelmét, és nem üvegszekrénybe zárja be a múltat, hanem olyan mozaikdaraboknak tekinti a históriáját, amelyekből képes felépíteni a jelent, majd abból a jövőjét.  A kormányzat által már felújított kastélyoknak, váraknak is lelkük van, amely hidat képezve a múlt és jövő között, tovább lépési irányt mutatnak egy nemzetnek. Hozzátette: Keszthely története az 1700-as évektől kezdve szorosan összefonódik a Festetics főúri család históriájával, amelyet az ország leglátogatottabb kastélya ügyesen bemutat. A műkincsek zömének nyoma veszett a második világháború után, de most sikerült részben visszatölteni az egykori ezüst kamrát. Egy osztrák család birtokol ugyan még egy kisebb kelyhet és a még utolsóként hiányzó darabot is szeretné visszaszerezni az ország.

Manninger Jenő, Tuzson Bence, Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere, Virág Zsolt és Pálinkás Róbert

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elárulta, hogy a szakértők bevonásával működtetett, rendszerezett kutatómunkával megtámogatott műtárgyvásárlási program évente mintegy 200 millió forintból képes érték- és műtárgyakat visszavásárolni. Sikeres az egykori kastélyokból, kúriákból származó tárgyak visszavásárlása, de az is eredmény, hogy főnemesi családok is adnak át értékeket adományként vagy letétként. Az elmúlt kétszáz évből a keszthelyi kastély is rendelkezik több írásos leltárkönyvvel, az utolsó 77 évvel ezelőtt, még a világháború előtt készült.

Mannninger Jenő, a térség országgyűlései képviselője azt emelte ki, hogy a magyar kultúra és a régió számára is kiemelkedően fontos a Festetics-örökség. A magyar kulturális örökség dicső darabja a kastély, amelyik a Balaton régió jelentős turisztikai célpontja.

Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója bejelentette, hogy a három évvel ezelőtt startolt hárommilliárd forintos fejlesztési ciklus lezárását követően, egy közel kilencmilliárdos újabb fejlesztési projekt startol.   A most visszakapott műtárgyakat a tükörteremben teszik majd közszemlére, ahol egy tizenkét személyes hercegi ebédlőt rendeznek be, melyhez székeket is kaptak az államtól. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK