2021.09.27., hétfő - AdalbertZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hatvan éves az Art Mozi

2018. április 09. hétfő, 17:10
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Retro filmnappal ünnepelte az Art Mozi a hatvanadik születésnapját. A Széchenyi téri épületet 1958. április 4-én adták át a közönségnek. Aznap egy görög filmet (Akiknek meg kell halnia) láthattak elsőként a nézők az újonnan nyílt Ady Moziban.

Ezt a filmet ugyan nem mutatták be a szombati születésnap alkalmából, ám a Retro-nap jegyében műsorra került néhány filmtörténeti alkotás. Például Chaplin Modern idők című, 1936-ban készült vígjátéka, és az 1968-as, Kubric rendezte 2001 Űrodüsszeia. Az ünnepi délelőttön a régi filmek kapcsán megannyi nosztalgikus élmény is előkerült. Így a bejárat előtt kígyózó sorok, a mozi mögötti sarkon áruló pattogatott kukorica-árus, na és a diákoknak szóló, nyári matiné előadások. Ahol a jegyek mellé néhány színészportrét is begyűjthettek a fiatalok.

  Szülinap retro filmekkel, nosztalgiával

Balaicz Zoltán polgármester születésnapi köszöntőjében elmondta: bár az egykori Ady Mozi épülete valóban hatvan esztendős, a zalaegerszegi mozizás ennél jóval régebbi. Az első filmvetítésre 1903-ban került sor az Arany Bárány télikertjében, majd 1913-ban megnyílt az első mozi is, a Bárány mögötti izraelita imaházban. Az Edison Mozgónak Gábor Béla (Gábor Miklós színész édesapja) volt a tulajdonosa. Később a Kummer kávéház emeletén is nyílt egy mozi, Apolló néven (ezt Gábor Béla hamarosan meg is vásárolta). 1945-58 között pedig a KALOT székházban (ma önkiszolgáló étterem) került sor a filmvetítésekre.

Drávecz Szabolcs, a mozi vezetője Fazekas Márta, Horváth Lajos néhai moziigazgató felesége, Becs János mozigépész és Szakrényi András a hévízi mozi vezetője az intézmény első vetítőgépe előtt

Az Ady Mozi 1958-as nyitása óta több ezer filmet láthatott itt a közönség, s bár a kor és a filmnézési szokások sokat változtak, a belvárosi mozi maradt. A polgármester szerint ugyanis nem ugyanaz az élmény otthon megnézni egy filmet, mint moziban. A mostani Art Mozi épületéhez ráadásul személyes emlékek, érzelmek és emberi kapcsolatok is társulnak. Úgy érzi, a 21. században is van létjogosultsága a mozinak.

Néhány személyes emléket idézett fel Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő is. Megemlékezett Horváth Lajos néhai, és Lang József nyugalmazott igazgatóról, akik annak idején sokat tettek azért, hogy egy-egy premierfilm a városba kerülhessen. De szóba került a Szaknyéri András (ma a hévízi mozi igazgatója) által vezetett régi videotéka is. A korabeli mozizás múltjával kapcsolatban H. Horváth Gyula olvasott fel várostörténeti érdekességeket.

Hatvan éve épült az Art Mozi épülete

Az ünnepségen Becs János mozigépész vezetésével a közönség bekukkanthatott a régi 1-es gépházba, és a 2-es vetítőházba is, ahol még megtalálhatók a korabeli gépek, eszközök.

Néhány relikviából kiállítás is látható a mozi aulájában. Régi fotók, mozizáshoz és jegyárusításhoz kötődő tárgyak és filmekhez kapcsolódó könyvek is a vitrinekbe kerültek. Körbejárható továbbá az Ady Mozi első mozigépe is, amit 1939-ben gyártottak, 1958-ban került a városba. Egészen 1969-ig vetítettek vele; ma muzeális érték.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK