2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Korszakokon átívelő óraszerkezetek

2021. november 26. péntek, 18:41
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Német, orosz, francia, svájci, álló, fali, asztali, kar. Komoly, vidám, elegáns, gyerekes. Természetesen órákról van szó, melyek szépen bemutatják az elmúlt több mint kétszáz év technikai változásait, de a divat és az iparművészet jellegzetes irányzatait is. Ha ennyiféle órára/óraszerkezetre terelődik hirtelen a figyelem, akkor gyanús, hogy Preisz Józsefnek van némi köze a dologhoz.

 Kiállítás Preisz József gyűjteményéből

Az órásmesternek a minap nyílt egész életművét bemutató tárlata a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az apropót az adta, hogy lassan 60 esztendeje van a pályán, és szinte ugyanennyi idős a gyűjtőszenvedélye is. Mint azt a kiállításmegnyitó előtt érdeklődésünkre elárulta: a szakmai részét befejezi, de a hobbi marad.

Preisz József hatvan éve van a pályán

- Ezzel a tárlattal szimbolikusan lezárom, befejezem a pályafutásomat. Szerencsés vagyok, hiszen egész életemben azt csináltam, amit szerettem. Tulajdonképpen ez az életem! Ha még egyszer születnék, akkor is ezt választanám. A szakmai részt, a mindennapos javítást abbahagyom. De a gyűjtés és a gyűjtemény gondozása megmarad. A legnagyobb vágyam az, hogy egyszer legyen egy állandó kiállítóhelye a kollekciónak – fogalmazott.

Preisz József gyűjteményének első darabja egy pobeda óra volt, ami a tárlaton is látható az orosz órák között. Mint mesélte, akkor még nem sejtette, hogy egyszer annyi órája lesz, amit egy kiállítás keretében be lehet mutatni, pláne nem egy olyan impozáns helyen, mint a volt zsinagóga épülete. A legrégibb órája Napóleon korabeli, de az elmúlt 100-150 évből is láthatunk becses darabokat; kisebb és nagyobb méretben egyaránt. Hiszen a mester karórákat, asztali- és faliórákat is gyűjt. A kollekcióban francia, svájci, német, orosz, japán órákkal is találkozhatunk, melyek között vannak teljesen hétköznapi darabok, ám igazi ínyencségek, ritkaságok is. Mondjuk a negyedütős szerkezetű, fonalfüggesztéses ingával ellátott biedermeier óra, a meisseni porcelánóra, vagy a míves japán zsebóra-kollekció.  Sőt, olyanok is akadnak, melyeknek megható a története. Ilyen például a lépcsővel szemközt látható – immár szétszerelt – első világháborús zsebóra, mely megmentette tulajdonosa életét. Megállítva egy szilánkdarabot, ami épp a katona szívét találta volna el; csakhogy a felső zsebben volt az óra. (A ketyegő így mentett ketyegőt, és ezzel emberéletet – hangzott el a tárlaton.)

Japán zsebórák

- Régi órákat még most is lehet találni hazai és külföldi bolhapiacokon és internetes börzéken is, bár utóbbiakat nem annyira kedvelem – tette hozzá az órásmester. Szeretem látni és megfogni vásárlás előtt az egyes darabokat. Sok ugyanis az utánzat, vagy előfordul, hogy beleavatkoznak a szerkezetbe. A fotókon ez nem mindig észrevehető. Az is előfordul, hogy az árusok is trükköznek a bolhapiacokon, így tényleg óvatosnak és figyelmesnek kell lenni vásárláskor.

Preisz Józsefet a járványhelyzet miatt nem személyesen, hanem levélben köszöntötte Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető (a levelet Tóth László, a hangversenyterem vezetője olvasta fel). Az osztályvezető szerint is állandó kiállítóhelyet kell találni a páratlan gyűjteménynek. Reméli, hogy hamarosan lesz is erre lehetőség. A kiállítást Kovács Károly, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetségének alelnöke nyitotta meg, felidézve az órásmester életének néhány fontos állomását. Mint mondta, Preisz József munkásságát és személyiségét a precizitás, szakmai alázat és kedvesség jellemzi. Szorgalmasan, szerényen él és mindig a rá jellemző segítő szándék vezérli.

Az 1965-ös vizsgamunka

A hatvanas évek végén, egy kis göcseji faluból Zalaegerszegre érkezve is ezzel a szándékkal kopogtatott be Blumenschein Lajoshoz, a zsidó hitközség akkori vezetőjéhez: segíteni szeretne. Nem véletlen, hogy az órásmester azóta több civil szervezetnek tagja, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközségnek pedig tiszteletbeli elnöke. Elkötelezett lokálpatriótaként számos esemény támogatója, szervezője, résztvevője.

Legjelentősebb munkái között szerepel a Mária Magdolna plébániatemplom toronyórájának felújítása, illetve a színház előtti téren látható, kétszáz éves („földönjáró”) toronyóra elkészítése is. A január 5-ig látogatható kiállításon a toronyóra tervrajzát, és építésének dokumentumait is megnézhetik az érdeklődők. Csakúgy, mint Preisz József 1965-ös vizsgamunkáját, mellyel akkor megnyerte az Országos Szakmunkás Versenyt; emiatt fél évvel előbb vehette át diplomáját. Ez már előrevetítette, hogy érdemes lesz a továbbiakban is „játszania” az idővel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK