2021.07.30., péntek - Judit, XéniaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kulturális sokszínűség; bélyegeken

2019. április 10. szerda, 20:29
Szerző: -pet-; Fotó: pP
„Színház az egész világ”; néha még a bélyegeken is. E híres Shakespeare-idézet a címe annak a kiállításnak, ahol olyan bélyegek szerepelnek, amiken kizárólag kulturális vagy előadóművészeti téma jelenik meg.

A Hevesi Sándor Színház nézőtéri előcsarnokában nyílt tárlat anyaga a fővárosi Bélyegmúzeumból érkezett Zalaegerszegre, a Béke-Shalom Baráti Társaság és a Remény Alapítvány szervezésében. A kiállított „alkotások” között nemcsak hazai, hanem külföldi bélyegek is vannak. Írók, költők, zenészek, tudósok, színészek, valamint színház- és operaépületek szerepelnek többek között a bélyegeken, de a képzőművészet és a mesék világa is megjelenik.

Különleges tárlat nyílt a színházban

Szabó Jenő és Matyéka István a tárlatnyitón

Mint azt Matyéka István, a Béke-Shalom Baráti Társaság tiszteletbeli elnöke a résztvevőket köszöntve elmondta: két művészeti ág találkozik most a kiállítótérben. Az egyik maga a bélyeg, mint grafikai műfaj, a másik pedig a színház világa, ahol mindez bemutatásra kerül.

A tárlatot megnyitva Szabó Jenő, a Bélyegmúzeum főmuzeológusa elmondta: a postabélyegek, mint használati tárgyak mindig visszatükrözik a világot, illetve azt a kor, melyben születtek. Szinte nincs olyan téma, ami ne került volna rá a bélyegekre az idők folyamán. Természetesen a politika is mindig kiváló propagandalehetőséget látott a bélyegekben. Ideológiákat vagy országimázst egyaránt lehetett építeni vele. De afféle kulturális, idegenforgalmi „reklámeszközként” is funkcionáltak.

A bélyegkészítés művészet, hiszen a sokszorosított kisgrafika műfajába tartozik. Ráadásul sokszor neves képzőművészeket, grafikusokat kértek fel ilyen jellegű munkára. Emiatt művészettörténeti szempontból is érdemes elemezni, értékelni a postabélyegeket. A mostani tárlaton is jól megfigyelhető a műfajok és az ábrázolások sokszínűsége.

Művészet és irodalom a bélyegeken

A kiállítás teljes anyaga a magyar Bélyegmúzeum gyűjteményéből származik. Az intézmény összesen 14 millió, különböző tematikájú és eredetű bélyeggel rendelkezik. A kollekció világviszonylatban is rangos helyet foglal el.

A színházban látható kulturális témájú válogatás május 5-ig várja az érdeklődőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK