2020.02.29., szombat - Albin Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Korhű külső, modern belső

2019. március 29. péntek, 15:27
Szerző és fotó: Antal Lívia
Megkezdődött a botfai Erdődy–Hüvös kastély teljes körű rekonstrukciója, a mai kor igényeinek megfelelő Mindszenty zarándokszállás kialakításával. A Modern városok program keretében bruttó 300 millió forintból megvalósuló beruházás legfontosabb célja a műemléképület megmentése.

Megújítják az Erdődy–Hüvös kastélyt

Zalaegerszeg ugyan nagy történelmi múlttal rendelkező város, mégis kevés építészeti emléke maradt fenn az elmúlt évszázadokból, mondta Balaicz Zoltán polgármester az építkezés sajtóbejárásán. Éppen ezért gondolták azt, hogy ami megmaradt, az próbálják meg felújítani. Ehhez nagy segítséget nyújt a Mindszenty bíboros nevét viselő városrehabilitációs program, melynek keretében a botfai Erdődy–Hüvös kastély is megújulhat. A kastélyt 1750-re építtette meg tulajdonosa, az Erdődy-család, amit 1880-ban a Hüvös-család vásárolt meg. Az újabb nagy fordulópont 1945-ben, az államosítással következett be, az épületben előbb iskola működött, majd a közművelődés helyszínévé vált. Az Erdődy–Hüvös kastély mai is fontos közösségi színtér a Botfán élők számára. A rekonstrukciójával a városrész lelke újulhat meg, hangsúlyozta a polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos fontosnak nevezte az építészeti értékek megmentését, ami nem kérdés templom, kápolna, vagy más egyházi funkciójú épület esetében. A botfai Erdődy–Hüvös kastély is ebbe a sorba tartozik. A jelen sokkal tartozik a múltnak, amit az épület korhű felújításával egyenlítenek ki, emlékezve azokra az emberekre is, akik megtervezték és megépítették, emelte ki.

Gecse Péter alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője a kastély egyházi funkciójáról elmondta, hogy 1992-től 2006-ig a Nyolc Boldogság katolikus közösség használata az épületet. Az önkormányzattal közösen felújításba is kezdtek, ami megóvta az enyészettől, s ami most teljesen megújulhat. 2007-től a Mindszenty Iskoláért Alapítvány és a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület fenntartásában kezdte meg működését benne a Mindszenty Ifjúsági Ház. 2012 őszétől ifjúsági ház funkcióját megtartva a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend vette át működtetését.

Mint mondta, a gazdaságos és racionális fenntartás mindig is probléma volt, melyre megoldást nyújt a rekonstrukció a fűtés korszerűsítésével és a nyílászárók cseréjével. Az energiatakarékosságot szolgálja továbbá a melléképület tetején elhelyezendő napelemes rendszer. A ZÁÉV Zrt. végzi a kivitelezést, melynek várható befejezési határideje 2019 szeptembere.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK