2020.02.24., hétfő - Mátyás Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vincent Van Gogh rajzművészete

2019. május 27. hétfő, 15:43
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
Thomas Emmerling műgyűjtő kollekciójából Kardos Laura rendezte azt a szeptember 22-éig látogatható időszaki kiállítást a Festetics-kastélyban, ahol Vincent Van Gogh 101 darab heliogravür technikával készített alkotását mutatják be. A tárlat főcímének hátterére- „Igazabb a szó szerinti valóságnál”- több megszólaló is bölcsen rávilágított.

A nyitóünnepségen a keszthelyi zeneiskola tanárai közül Farkas Berta kísérte Felföldi Gábor klarinétjátékát. A zenepedagógusok azért játszottak éppen Richard Wagner darabokat, mert a német zeneszerző volt a kedvence a holland festőművésznek, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjának: Vincent Van Gogh-nak. Dolgos parasztok, tevékeny parasztasszonyok, a mezőgazdasági munka kisemberei mutatkoznak be a teljes értékű művészi teljesítményt kínáló, falakra kihelyezett tanulmányrajzokon.

Heliogravürök a Festetics-kastélyban

Kardos Laura a Helikon Kastélymúzeum művészettörténészének köszöntőjében arra adta meg a választ, hogy miként kapcsolódik, Van Gogh a kastély ódon falaihoz. A témaválasztás egyik eredőjeként a szakember a Hágától nem messze található tengerparti üdülőhelyet Scheveningent nevezte meg, ahol a festő sok rajzot készített és ahol a komoly metszetgyűjteményt is felhalmozó Festetics-család tagjai is többször megfordultak nyaralásaik alkalmával.

Megnyitójában Jancsikity József egyetemi docens, festő- és grafikusművész szólt a különleges maratási technikáról, amivel a képek készültek. Kiemelte: a művész jellegzetes motívumválasztása, különleges formaalakítása is hozzájárulnak ahhoz a sajátos intenzitáshoz, megkapó erőhöz, ami jellemző az itt bemutatott képekre. A művektől távol áll még a legcsekélyebb esztétizálási szándék is, nyoma sincs a mediterrán eleganciának. A maga öntörvényű módján a művész az igazat kívánta bemutatni.

A tárlatot Thomas Emmerling műgyűjtő ajánlotta a közönség figyelmébe. A képek tulajdonosa rajongását kifejezve, tisztelettel adózott a kevesek által szeretett, a finoman érző, a rendkívül érzékeny lelkű ember és különleges képei előtt. A rendkívül excentrikus művész mindegyik munkájára saját gyermekeként tekintett és nemigen akart megválni, egyik darabtól sem. Ezért öröm, hogy a tanulmányrajzok egyben láttatják az igazat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK