2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

XIV. Majorbéli Géptalálkozó

2019. augusztus 01. csütörtök, 21:03
Szerző: N.N.; Fotó: N.N.
Hagyományos aratás, veterán mezőgazdasági gépgyűjtők erőgépeinek és a múzeum gépparkjának bemutatója, traktorfelvonulás, kézi és gépi cséplés, gabonatisztítás szelelőrostával és triőrrel, kézi gabonaőrlés, szalmafonás, aratókoszorú készítése, szórakoztató programok, aratási egytálétel kóstoló is részét képezte az immár 14. alkalommal rendezett élménygazdaság-béli géptalálkozónak.

Dr. Szabóné Lázár Ibolya - kiállítóhely-vezető elárulta, hogy a keszthelyi Georgikon Majortörténeti kiállítóhelyen július legvégén újra a kiérdemesült gépek és a veterán mezőgazdasági gépgyűjtők jutottak főszerephez. A régi eszközök szerelmesei már nyitáskor sorban álltak a bejáratnál.

Veterán kis és nagymasinák

Helyi és környékbeli termelők mutatták be portékáikat a hagyományos termékek vásárán. Sokan háziszörp jutalom reményében töltötték ki az ismeretterjesztésre szánt múzeumpedagógiai, játékos, családi feladatlapokat, vállalkozva például a különféle kalászosok felismerésére.

Többen nézték meg az őrlési bemutatót és csodálták meg a kézi és gépi cséplés és aratás járgányait. Szabó László, a múzeum gépgyűjteményének vezetője köszöntőjében a még mindig használható masinák értékeire hívta fel a figyelmet. Beüzemelték a füstokádó nyersolaj traktor őspéldányát, a Hoffer-traktorok ősét, amely 1923-ban készült és láthatóan jó műszaki állapotban, működőképesen várta az érdeklődőket. Mint megtudtuk, a gyújtási hőmérséklet a traktormatuzsálemen egy félórás külső előmelegítéssel érhető csak el. A kezdetleges menetváltás ellenére a szíjmeghajtású darab nagy értéket képvisel. E traktornál majd száz éve nem az igavonás pótlása volt a legfőbb cél, hanem fűrész –és cséplőgép, vízemelő meghajtása.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK