2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A lenszövés képi csodái

2017. november 25. szombat, 18:40
Szerző és fotó: Antal Lívia
Egy helyi alkotó is bemutatkozott a 9. Krosnói Nemzetközi Lenszövő Biennálé válogatott anyagából rendezett kiállítás zalaegerszegi utolsó állomásán a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

A krosnói Kézműves Múzeum és a zalaegerszegi Göcseji Múzeum 2000-től működik együtt, mely évben a két város testvértelepülési együttműködést kötött egymással. Erről Gecse Péter alpolgármester beszélt köszöntőjében, méltatva a kultúra és a művészet értékeket közvetítő szerepét a kapcsolatban. Ami maga is egy szövet, vélekedett Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója, miután tevékenységeik sok szálon fonódnak össze.

A képen balról a második Ewa Mańkowska, középen Gecse Péter, jobb szélen Kaján Imre.

Ewa Mańkowska, a krosnói múzeum igazgatója is elismerően szólt szakmai és baráti együttműködésükről. Ennek egyik különleges eleme a Zalaegerszegen is bemutatkozó lenszövő biennálé, melyre 104 művész jelentkezett 125 alkotással. Többségében lengyel, de japán, ír, litván, szlovák és ukrán alkotók is megtalálhatók közöttük. Hosszú évek után újra egy magyar alkotót is maguk között tudhatnak, mégpedig a zalaegerszegi Steier Györgyit, a zsűri által díjazásra javasolt Made in Hungary című munkájával.

A Dózsa-iskola tanítónője érdeklődésünkre elmondta, hogy rendszeresen ellátogatnak a kétévente megrendezett kiállításra, melyet követően a gyerekek textilképeket is készítenek a múzeumpedagógiai óra keretében. A legutóbbi óráról fotósorozat is készült, amit a Göcseji Múzeum honlapján a krosnói múzeum igazgatónője is látott, és felkérte, hogy mutatkozzon be a kiállításon.

Gratulációt fogad Steier Györgyi (jobbral)

– Bár tagja vagyok a megyei népművészeti egyesületnek, kicsit tiltakoztam, mert elsősorban tanító vagyok. Ő biztatott, vágjak bele bátran, és adjam be pályázatomat, hogy zalaegerszegi résztvevője is legyen a biennálénak. Kihívást jelentett, vajon mit tudok kihozni lenanyagból az én érzelem-, ízlés- és gondolatvilágommal. Tőlem távol áll az itt látott műveket tükröző modern gondolkodás, és a népi stílust sem ez jellemzi. Ezért választottam a pávát, mint ősi magyar népi motívumot, amit egy régi eszközzel, a körmöcskével készítettem el len zsinórból – mondta el Steier Györgyi.

A kiállított művek valóban a kortárs nemzetközi textilművészet sokféle irányzatát képviselték, a lenszövés különféle technikáival, a festészet és a szobrászat kifejezőeszközeit is felhasználó sík-, térbeli és figurális alkotásokkal..

A tárlat 2018. január 13-ig tekinthető meg Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK