2020.08.07., péntek - IbolyaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Forma, tűz és színes mázak

2018. február 05. hétfő, 18:56
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hagyomány és megújulás, ősi mesterség és kreatív szellem. Csuti Tibor fazekas, népi iparművész alkotásaiból nyílt tárlat az Apáczai Művelődési Központban.

A Forma és a Tűz játéka című kerámiatárlat a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos programsorozat részeként nyílt meg. Csuti művei meghökkentenek és megállásra késztetnek, ugyanakkor magukon hordozzák a fazekasság, a korongozás tradícióit is – mondta a tárlatot megnyitva Prokné Tirner Gyöngyi a gébárti Kézművesek Házának vezetője.

Csuti Tibor tárlata az Apáczaiban

A most bemutatott kollekció régi és új is egyszerre, hiszen hagyományos népi fazekak, valamint raku-technikával készült edények, illetve magastűzű kerámiák egyaránt megtalálhatók a kiállítótérben. Ez utóbbiak az elmúlt két év kísérleteinek eredményei. Az alkotások használati tárgyak is; ezért funkcionálisak, könnyedek, ha megkocogtatjuk őket, akkor pedig csilingelnek. Lelkük van, szólnak hozzánk – hangzott el.

Csuti Tibor elmondta: célja, hogy a mai kor igényeinek megfelelő cserepeket hozzon létre. Újabb munkáit – bár azok is korongozással készülnek – már nem a hagyományos fazekas technikák ihletik; inkább egyfajta iparművészeti vonalat képviselnek. A mázzal és a hőfokokkal játszik, kísérletezik, így születnek különleges színű és díszítésű – legújabban toll és lószőr mintás – munkái.

A tárlat március 22-ig látogatható.
     

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK