2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemes és Diénes tárlat Keszthelyen

2017. március 22. szerda, 18:36
Szerző: -horányi-
A mindenkori társadalmi környezetben születő művészet lenyomat a korról, időbeni dimenzió, reflexió a körülvevő világ hatásaira.

Nemes László festőművész és Diénes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész napokban Keszthelyen megnyílt közös kiállításának megnyitóján vetette fel a fenti gondolatokat dr. Kostyál László. A művészettörténész a Balaton Színház időszakos tárlatsorozata részeként a Básti teremben rendezett bemutatón említést tett a ma Zalaegerszegen élő két művész életpályája indíttatásáról, ami magyarázat a metaforákban való kifejezésmódra. Közös bennük az erdélyi származás, alkotásaik hasonló életérzések tükrei. Művészetük által adatott meg, hogy „beszéljenek”, metaforákban szólva megfeleljenek a kortárs művészet időbeni dimenzión túli másik sajátos ismérvének: a mindennapokkal való összefüggésekre való reagálásnak.

Alkotói reflexiók metaforákban

Dr. Kostyál László rámutatott: Nemes Lászlót időről időre váltva újabb és újabb kérdéskörök foglalkozatják, széles az a spektrum, melyben a gondolatait megfesti. A keszthelyi kiállítással virágok sorozatát hozta a nézők elé. A látnivalók magányosak, egyedülállóak. A csokrokat szemlélve, köztük kivehető egy-egy alak, a festményeket nézve egyre több minden fedezhető fel bennük.

Az alkotások ítésze a tárgyakból és gondolatokból álló látnivalók felfedezésére invitálta a látogatókat, mondván: az értelmezés nézői feladat, a műélvezet élményéhez jutásért. A sorozat pedig az egységével egészet is alkot.

Diénes Attila munkái ugyancsak erőteljes asszociációkat indíthatnak be, az alkotások a környezetre való érzékeny, sajátos és izgalmas reflektálások.
A kettős tárlat látogatói egy meditatív világba érkeznek, ami alkalmat ad a gondolkodásra, kérdések feltételére, és az azokra való válaszok megtalálására a művekben. Közös érték, hogy a divatirányzatok mellőzése nem kelt hiányérzetet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK