2021.04.23., péntek - BélaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sajátos festmények az olajipari múzeumban

2018. szeptember 11. kedd, 20:08
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Nehezen kategorizálható, a reneszánsz és a szürrealizmus között csúszkáló, sajátos stílusú és hangulatú képeiből állított ki közel két tucatot Tóth József festőművész, a Hevesi Sándor Színház egykori (alapító tag) díszletfestője a Magyar Olaj-és Gázipari Múzeumban. A tárlat szeptember 25-ig látogatható.

Az 59 éves, becsvölgyi születésű művészt az ország összes színházában ismerik. Pályáját Ruszt József mellett kezdte Zalaegerszegen, majd Kaposvárra került, ahol az ottani Rippl-Rónai Stúdió meghatározó tagja lett. A ’90-es évektől kezdett kialakulni sajátos képvilága, mely olykor groteszk, máskor lírai, elgondolkodtató, humoros és valamiféle történetet mesél a nézelődőnek. 1996 óta tagja Tóth József a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Művésztelepeken is megfordult néhány alkalommal, gyakoribb azonban, hogy ő tart gyermekeknek nyári alkotótábort Kispáliban. Jelenleg főként Budapesten dolgozik, alkot. Mint mondja, falusi származása miatt nehéz számára a nagyvárosi élet, de alkotótermészete még nem nyugodott le annyira, hogy visszaköltözzön a vidéki csendesebb létbe.

A jelen kiállításán 20 képet hozott „haza”, s mint mondja a lakásában más sincs csak festmény. Bármi inspirálhatja, főként a napi események, s bármilyen formára fest, innét ered az alkotások esetleges szokatlan formája (néhányuk kiselejtezett szekrényajtóra készült). A képek azonban csak elkészültükig érdeklik, rendszeresen ajánl fel jótékony célra, festett már képeket kórház számára is. A jelen alkotások többségében emberábrázolások.

A kiállítást Tóth János múzeumigazgató ajánlotta a társrendező Papp Simon Népfőiskolai Tagozat résztvevői figyelmébe. A tárlatot Csiba Erika művészettörténész nyitotta meg, aki főként a színházi díszletfestő szakma kialakulásáról, koronként változó megbecsültségéről szólt. Érdekességként jegyezte meg, hogy a díszletfestő alkotásain szinte nincs semmilyen díszlet, háttér, a főtéma a lényeges.

A kiállításon részt vett az alkotó felesége, Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, egyetemi tanár.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK