2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Körültekintően az utakon és vásárokban

2017. december 06. szerda, 15:52
Szerző és fotó: Antal Lívia
A karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbak az utak, gyakoribbak a forgalmi torlódások, ahogy gyakrabban számíthatunk a zsebtolvajok megjelenésére. Az óvatosság mindkét tekintetben elkel, erre figyelmeztetett a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a Dísz téren tartott közelmúltbeli sajtótájékoztatóján.

Sajnos nem minden közlekedő igazodik ilyenkor a kialakult közlekedési helyzethez, és nem veszi tudomásul a lassú haladás tényét, hívta fel a figyelmet Horváth László rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója. A decemberi többletforgalom valóban stresszt okoz, a parkolókban közelharcot kell vívniuk a szabad helyekért, a korai sötétedés miatt a látásviszonyok is romlanak. Éppen ezért fokozott óvatosságra és türelemre intik a járművezetőket, hogy segítsék egymást a közlekedésben.

Ha baleset történik, tegyenek meg mindent a vétlen tulajdonos kilétének megállapítására. Ha ez nem lehetséges, a kártérítés tisztázása érdekében hagyják hátra adataikat. Személyi sérülés esetén hívják a 107-es illetve a 112-es segélyszámot. A rendőrök szükség esetén forgalomirányítással valamint tájékoztatással segítik a közlekedőket, emellett folyamatosan figyelemmel kísérik a főútvonalak, autóutak, autópályák, határátkelőhelyek forgalmának alakulását. Az útlezárásokról, a forgalomkorlátozásokról, a kijelölt alternatív útvonalakról a rendőrség és a közútkezelő tájékoztatást ad a rádióban, a honlapokon, amit a lakosságnak érdemes figyelnie.

A rendőrség jó tanácsai az ünnepi időszakra – járőrözés a zalaegerszegi Dísz téren

A téli közlekedés legfontosabb feltétele a gépjárművek kifogástalan felkészítése. Ide tartozik a világító berendezések működése, a téli gumiabroncsok megléte. A nedves, havas, jeges burkolatú utakon a téli gumi sem nyújt teljes biztonságot, ezért érdemes az átlagosnál óvatosabban vezetni. Az autósoknak számítaniuk kell arra, hogy ilyenkor a féktávolság is jelentősen megnő. Tartsanak nagyobb követési távolságot, mert csak ezáltal előzhetők meg a ráfutásos balesetek, vagy az igen gyakori, és általában súlyos kimenetelű gyalogos gázolások.

Az alkoholtilalom az ünnepek alatt is él. Ne üljön autóba az, akik karácsonyi vásárokban, partikon, vagy otthon alkohol tartalmú italt, vagy az ilyenkor oly közkedvelt forralt bort fogyasztott.

A bűncselekmény áldozatává válás szempontjából szintén több veszélyt rejteget ez az időszak, hiszen a nagy tömegeket vonzó helyeken, áruházakban, vásárokban nagyobb számban fordulhatnak elő zseblopások, vette át a szót Tóth László rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársa. Ezt elkerülendően minimális pénzt vigyünk magukkal, vagy részesítsük előnyben a bankkártyás fizetést. Fontos az is, hogy a parkolókban lévő mozgóárusoktól ne vásároljunk. Ilyenkor megjelennek a csaló adománygyűjtők is, senkinek ne adjunk pénzt az utcán, bármilyen igazolványt is mutatnak. Tartsuk észbe, hogy a Vöröskereszt és más karitatív szervezetek soha nem gyűjtenek az utcán, vagy a parkolókban. Ezt megtehetjük az általuk megadott bankszámlaszámokon egész évben.

Az ünnepek alatt gyakran elutazunk, és üresen maradnak az ingatlanok. Mindig keltsük azt a látszatot, mintha otthon lenne valaki. Kérjük meg a szomszédot, hogy például rendszeresen ürítse ki a postaládát. Lakásunkat felszerelhetjük mozgásérzékelőkkel, mobilneten is követhető térfigyelő kamerákkal, rádiót, tévét bekapcsoló időkapcsolókkal, melyekkel az otthon tartózkodás látszatát kelthetjük. Az ünnepek felé közeledve gyakoribb az online átverés, ezért csak mindig megbízható webáruházaktól rendeljünk termékeket, karácsonyi ajándékokat. Soha ne utaljunk előre, az ellenértéket az áru átvételékor fizessük ki.

Türelem, óvatosság, körültekintés, javasolja a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, mert mindez záloga annak, hogy mindenki örömmel és szerettei körében tölthesse el a karácsonyi ünnepeket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK