2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kitüntetett építészek

2018. június 27. szerda, 18:34
Szerző: V.Zs.
A Zala Megyei Építész Kamara évente díjakat adományoz olyan megépített épületek építésztervezőinek, melyek méltók a szakmai elismerésre, valamint olyan építészek számára, akik a megyében több évtizedes szakmai munkájukkal, jelentős építészeti alkotásukkal hozzájárultak az épített örökség megőrzéséhez.

A Zala Megyei Építészeti Nívódíj eddig egy alkalommal került átadásra a Lenti Hotel Balance építészeti tervezéséért. Az építészeti nívódíjat a közelmúltban a megyei építész kamara Tóth Zoltán építész vezetőtervezőnek adományozta a Hévíz, Széchenyi út 1. szám alatt megépült társasház tervezéséért.

Baránka József, Tóth Zoltán és Kocsárdi István

A Zala Megye Építészetéért díjat ebben az évben Baránka József és Kocsárdi István építészek kapták. Baránka József 18 éven keresztül volt a Zalaterv munkatársa. Ennek a hosszú időszaknak a munkássága során számtalan lakóház (Berzsenyi úti, Landorhegyi, a Kertváros déli részén épülő négy és tízemeletes épületek) tervei köthetők hozzá. Ezek közül leginkább a Csács városrészben megvalósult iskola képviseli az általa vallott építészeti gondolkodást. 1977-78-ban Makovecz Imre szervezésében Zalaegerszegen létrejött alkotótábor résztvevője volt, melynek hatásaként később aktív részt vállalt a gébárti alkotóház létrehozásában és 1982-ben az épület megépítésében. 1995-ben munkásságának elismeréseként „Zalaegerszegért”- díjat kapott.

Kocsárdi István a Zalaterv igazgatói posztját töltötte be 1989-99 között, ebben az időszakban zajlik le az egykori vállalat privatizációja, a kis létszámú és szakágakra tagozódott irodák létrejötte. Zalaegerszegi tervezői munkái közül kiemelkedik az Átalszegett utcában felépült 3x20 lakásos sorház jellegű lakóépületei, a Báthory szakmunkásképző iskola, de közreműködött az Agóra Üzletház felépítésében is a Jákum és Munkácsy utcák között. tervezői munkásságának utolsó szakaszához fűződik a zalaegerszegi megyeháza épületének tetőtéri bővítése, a Gasparich utcában tervezett bérlakások, valamint a több ütemben felépült ZTE stadion tervezése is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK